AcasăEvenimentDOLIU ÎN LUMEA ARTISTICĂ - Marele taragotist Dumitru Fărcaș s-a stins din...

DOLIU ÎN LUMEA ARTISTICĂ – Marele taragotist Dumitru Fărcaș s-a stins din viață

spot_img

DISTRIBUIȚI

DOLIU ÎN LUMEA ARTISTICĂ Maramureșul natal, dar și întreaga lume artistică deplânge trecerea în neființă a binecunoscutului taragotist Dumitru Fărcaș. Acesta a murit în 7 august, la un spital din Cluj, în urma unui infarct.

Dumitru Fărcaș s-a născut în 1938, în comuna maramureșeană Groși. Făcând parte dintr-o familie cu tradiție muzicală (tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier), acesta s-a înscris la liceul de muzică în 1956, ajungând mai apoi să studieze la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Marele artist și-a început cariera prodesională chiar în Maramureș, ca instrumentist. Acesta a făcut parte din Ansamblul „Maramureșul” încă din 1960 și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul”.
La doi ani după, în 1972, acesta a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca.

Dumitru Fărcaș a primit multe distincții și premii importante atât la național cât și la nivel internațional, printre care premiul I la
Festivalul Internațional de la Bruxelles (1999), Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris (1972) și multe altele.

Fanii, dar și prietenii din diverse medii deplâng moartea artistului care, în 2018, împlinise 80 de ani. Inclusiv primarul Cătălin Cherecheș a transmis un mesaj de prețuire în memoria marelui maestru.

Împărăția lui Dumnezeu este de astăzi mai bogată, corul îngerilor are de acum cel mai bun taragotist… Cerurile s-au deschis și l-au primit cu lumină și pace pe artistul care a reușit pe parcursul carierei sale să dea dovadă mereu de măiestrie și profesionalism desăvârșit. Cuvintele sunt de prisos în aceste momente grele când România se desparte de cel care a fost, este și va rămâne în sufletele și memoria noastră, marele Dumitru Fărcaș. Un gând de alinare familiei greu încercate. Prețuire eternă și odihnă veșnică, maestre!„, a fost mesajul primarului Cherecheș.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA