Acasăsinucidere maramuresCampania celor 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii. 12 ordine...

Campania celor 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii. 12 ordine de protectie au fost cerute in Maramures

spot_img

DISTRIBUIȚI

În fiecare an se desfăşoară la nivel mondial Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii. Campania începe în data de 25 noiembrie, care este Ziua Internaţională împotriva Violenţei asupra Femeii şi se încheie în 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş se numără printre instituţiile care vor realiza acţiuni în scopul sensibilizării comunităţii locale cu privire la consecinţele violenţei asupra femeii. Prima activitate la care vor participa şi poliţiştii maramureşeni este acţiunea stradală comemorativă a victimelor violenţei organizată în data de 25 noiembrie 2013, începând cu ora 17.00, în Piaţa Millenium.

Prevenirea violenţei intrafamiliale

Întrucât consecinţele violenţei în familie sunt deosebit de grave pentru victime, dar şi pentru copiii care trăiesc într-un asemenea mediu, considerăm că este util  să vă  readucem în atenţie modificările legislative în acest domeniu.

Din 2012 Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost modificată, în sensul creării unui nou” instrument” de protecţie a victimelor. Este vorba despre introducerea „ordinului de protecţie”.  Victima, fie ea femeie sau bărbat – căci există şi bărbaţi victimă – care are ordin de protecţie emis de instanţa de judecată are un element de siguranţă în plus. În momentul în care o persoană se simte în pericol din cauza vreunui act de violenţă comis de un membru al familiei, aceasta poate solicita instanţei să emită un ordin de protecţie. Legea 217/2003 republicată, are la sfârşit un tipizat care trebuie completat şi trimis la judecătoria de pe raza teritorială în care victima îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Acest ordin de protecţie poate să restricţioneze accesul agresorului în locuinţă, chiar dacă locuinţa este proprietatea lui. Măsurile dispuse prin acest ordin au o durată de aplicabilitate de maxim 6 luni de la emitere, dar la expirarea acestei perioade victima poate solicita un nou ordin de protecţie dacă există indicii că, în lipsa măsurilor de protecţie, viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea i-ar fi puse în pericol.

Ordinul de protecţie se comunică de îndată structurilor de poliţie, iar acestea au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea şi să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere la executare. Din 2012 până în prezent,la Inspectoratulde Poliţie al Judeţului Maramureş au fost înregistrate 12 ordine de protecţie iar 80% dintre acestea au fost emise în Maramureşul istoric. În jumătate din cazuri agresorii au încălcat ordinele emise, pe numele acestora fiind întocmite dosare penale sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectarea hotărârii judecătoreşti.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA