Sursa foto: Shutterstock.com
Glutenul este o proteină care se găsește în mod natural în grâu, orz, secară și produse derivate (pâine, paste, produse de patiserie). În mod normal, acest compus este inofensiv. Totuși, în cazul pacienților cu intoleranță la gluten (boală celiacă), compusul produce simptome gastrointestinale și trebuie total evitat.
Te întrebi ce făină poți folosi pentru prepararea deserturilor, biscuiților sau pâinii, dacă nu tolerezi glutenul? Iată ce opțiuni ai.
Făină de porumb
Făina de porumb sau de mălai face parte din tradiția românească, deoarece este utilizată în prepararea mămăligii. Practic, poți înlocui pâinea obișnuită cu mămăligă. Știai, însă, că poți utiliza acest tip de făină și pentru a prepara lipii sau turte?
Făină de ovăz
Făina de ovăz este una dintre cele mai populare tipuri de făină fără gluten. Poți prepara biscuiți, tarte și multe alte deserturi cu făină de ovăz. Totuși, deși ovăzul nu conține în mod natural acest compus, poate fi „contaminat” în procesul de producție. Prin urmare, alege un produs care are pe ambalaj mențiunea „fără gluten”.
Făină de migdale
Făina de migdale este una foarte nutritivă, însă și foarte calorică, deoarece este bogată în grăsimi. Aceasta poate substitui făina de grâu în aceeași cantitate. Totuși, aluatul va fi mai gros, iar produsul obținut, mai dens. Găsește făina fără gluten pentru gătit în magazine naturiste și supermarketuri.
Făină de tapioca
Făina de tapioca este un tip de amidon extras din rădăcina de manioc, tubercul asemănător cartofului, originar din America de Sud. Budinca de tapioca este cel mai popular desert obținut din acest tip de făină.
Făină de orez
Poți opta atât pentru făină de orez alb, cât și pentru făină de orez integral (brun). Cea integrală este mai bogată în fibre și vitamine. Numeroase deserturi pot fi preparate cu făină de orez, cum ar fi brioșe, clătite sau cheesecake.
Făină de amarant
Amarantul este o pseudocereală cu o ușoară aromă de nuci. Poate înlocui o cantitate de 25% din făina de grău, fiind necesară combinarea cu alte tipuri de făină fără gluten. Poți prepara lipii și pâine cu acest produs.
Făina de sorg
La fel ca în cazul ovăzului, sorgul poate fi contaminat cu gluten în timpul procesului de producție. Prin urmare, caută pe ambalaj mențiunea „fără gluten”. Făina de sorg are o aromă ușor dulce, însă este densă. Astfel, ea se utilizează în rețete care necesită cantități mici de făină sau se amestecă împreună cu alte tipuri de făină fără gluten.
Făină de năut
Năutul este o leguminoasă bogată în proteine și fibre. Făina de năut este utilizată pentru prepararea pâinii plate socca, falafelului și humusului. Poate fi contaminată cu gluten în timpul producției.
Făină de cocos
Deoarece are o textură ușoară, produsele din făină de cocos sunt asemănătoare celor din făină de grâu. Se poate utiliza pentru a prepara pâine și unele deserturi. Este important de știut că absoarbe mai multă apă decât făina de grâu. Totuși, făina de cocos are un conținut ridicat de grăsimi saturate, deci trebuie consumată cu moderație. Poate fi contaminată cu gluten în timpul producție.
Făină de hrișcă
Făina de hrișcă poate fi utilizată pentru prepararea pâinii, în combinație cu făina de orez brun. Și acest tip de făină poate conține urme de gluten, din cauza procesării, rotației culturilor sau transportului inadecvat.
Așadar, dacă prezinți intoleranță la gluten, ai la îndemână multe alte variante de făină. Totuși, citește cu atenție ambalajul, pentru a te asigura că acestea nu conțin urme de gluten.