AcasăLifestyleFals in inscrisuri oficiale și sub semnatura privata (art. 320 si art....

Fals in inscrisuri oficiale și sub semnatura privata (art. 320 si art. 322 Cod penal) – Implicatii legale si consecinte grave!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Falsul in inscrisuri oficiale si sub semnatura privata reprezinta o infractiune grava in sistemul juridic, avand consecinte serioase asupra celor implicati.

Utilizarea unui document oficial sau a unui inscris sub semnatura privata, cu cunostinta ca acesta este fals, in scopul de a produce consecinte juridice, atrage sanctiunea penala a uzului de fals. Aceasta infractiune este pedepsita cu inchisoare, cu o durata cuprinsa intre 3 luni si 3 ani sau cu amenda, atunci cand documentul este oficial. In cazul in care inscrisul este sub semnatura privata, pedeapsa consta in inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

In randurile urmatoare vom prezenta pe scurt semnificatia infractiunii de fals in inscrisuri oficiale și in inscrisuri sub semnatura privata, precum si infractiunea de uz de fals.

FALS IN INSCRISURI OFICIALE – ART. 320 COD PENAL:

Aceasta infractiune implica manipularea unui document oficial, fie prin replicarea scrisului sau semnaturii, fie prin alterarea sa intr-un mod care poate avea consecinte juridice.

Cum se sanctioneaza falsul in inscrisuri oficiale?

Conform articolului 320 din Codul penal, pedeapsa pentru aceasta infractiune variaza intre 6 luni si 3 ani de inchisoare și intre 1 an si 5 ani cand falsul este savarsit de catre un functionar public in sfera atributiilor de serviciu.

Cand poate fi imputata infractiunea din articolul 320 Cod penal?

Pentru a fi considerata infractiune, inscrisul falsificat trebuie sa aiba un caracter oficial. Pentru a intra in aceasta categorie, acesta trebuie sa fie emis sau sa apartina unei autoritati publice, institutii publice sau persoane juridice care gestioneaza bunuri de proprietate publica sau sa provina de la persoane care desfasoara un serviciu de interes public.

De exemplu, in aceasta categorie sunt incluse documentele emise de primarii, spitale, ANAF sau regii autonome.

Prin replicarea scrisului se intelege copierea sau imitarea continutului unui document oficial, cum ar fi falsificarea unui formular sau a unei adeverinte emise de o institutie publica. Prin replicarea semnaturii se produce falsificarea semnaturii persoanei responsabile de semnarea acelui document.

Prin alterare se intelege introducerea de adaugaro sau stersaturi pe un document oficial real.

Pentru a se dovedi comiterea acestei infractiuni, este important ca inscrisul falsificat sa aiba consecinte juridice.

FALS IN INSCRISURI SUB SEMNATURA PRIVATA – ART. 322 COD PENAL:

Infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata consta in savarsirea acelorasi acte materiale dintre cele prevazute la infractiunea de fals in inscrisuri oficiale, cu mentiunea ca pentru retinerea infractiunii, faptuitorul trebuie sa treaca inclusive la folosirea inscrisului falsificat ori sa-l incredinteze altei persoane spre folosire, in vederea producerii de consecinte juridice.

Cum se sanctioneaza falsul in inscrisuri sub semnatura privata?

Conform articolului 322 din Codul penal, pedeapsa pentru aceasta infractiune variaza intre 6 luni si 3 ani de inchisoare sau cu amenda.

UZ DE FALS – ART. 323 COD PENAL:

Infractiunea de uz de fals consta in folosirea unui document oficial sau sub semnatura privata, stiind ca este fals, in scopul obtinerii unor consecinte juridice. Am discutat anterior despre definitia inscrisurilor oficiale, iar inscrisurile sub semnatura privata sunt documentele incheiate intre persoane fizice sau juridice (contracte, facturi, chitante etc.).

Cum se pedepseste uzul de fals?

Conform articolului 323 din Codul penal, pedeapsa include inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau amenda, in cazul in care inscrisul este oficial, si inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda, in cazul in care inscrisul este sub semnatura privata.

Cand se retine infractiunea de uz de fals, conform articolului 323 Cod penal?
In primul rand, este esential ca persoana care utilizeaza inscrisul sa stie ca acesta este falsificat. Prin folosirea inscrisului se intelege prezentarea sau depunerea acestuia in scopul producerii unor consecinte juridice.

Pentru a fi retinuta aceasta infractiune, inscrisul falsificat trebuie sa poata genera consecinte juridice si sa ofere un avantaj care nu ar fi fost posibil in absenta lui.

Pentru a obtine o solutie favorabila in cazul investigarii acestor infractiuni, este cruciala analizarea detaliilor circumstantelor si administrarea unor dovezi concludente care sa ateste neindeplinirea elementelor constitutive ale infractiunilor mentionate.

Indiferent daca tu ești autorul faptei sau daca un tert a savarsit-o impotriva ta, ai dreptul sa fii aparat in fata justiției de catre un avocat specializat in drept penal.

Cabinetul de avocatura Gunea te invita la o discutie pentru a analiza cazul tau, in scopul identificării celor mai eficiente strategii pentru a depasi situatia si pentru a obtine un rezultat favorabil.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA