AcasăEvenimentMARAMUREȘ | Comoară dacică veche de 2.100 de ani, descoperită pe un...

MARAMUREȘ | Comoară dacică veche de 2.100 de ani, descoperită pe un drum vechi din zona Valea Chioarului

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sunt peste 30 de piese din argint vechi de peste 2.100 de ani. Cel mai probabil au aparţinut unor femei de rang înalt, specialiştii spun chiar că era vorba de preotese dacice. De asemenea, se mai crede că aceste podoabe au fost depuse ca ofrandă zeilor şi nu au fost pierdute sau abandonate, scrie Adevărul.ro.

Un tezaur de argint format din brăţări, fibule şi alte podoabe din argint, dar si câteva mărgele făcute din rocă, datând probabil din sec. I î.Hr., a fost descoperit de un grup de tineri pasionaţi de istorie. Adesea căutând cu ajutorul unor detectoare de metal prin toate zonele interesante din judeţ, aceştia au mai avut descoperiri notabile, dar niciodată una la fel de importantă. Este vorba despre două seturi complete de podoabe femeieşti, cel mai probabil de rang înalt. Unii specialişti îndrăznesc chiar să spună că au parţinut unor preotese dacice.

Tezaurul descoperit era îngropat la aproximativ 10 centimetri, lângă un drum vechi, în apropierea localităţilor Fericea şi Curtuiusu Mare, Comuna Valea Chioarului, judeţul Maramureş. Descoperirea este cu atât mai interesantă cu cât este unică din mai multe puncte de vedere. Mai precis, faptul că sunt două, dar şi că sunt seturi complete. „Se mai găsesc tezaure, dar prea puţine seturi complete. De obicei se găseau fie brăţări cu lanţ la gât, fie fibule – broşe cu brăţări. Aici s-au găsit şi lanţ şi fibule şi curea şi brăţări. Sunt două seturi complete de femeie. Şi sunt seturi de femei de cel mai înalt rang”, spune Marius Ardeleanu de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare, pentru sursa citată.

Citeste mai mult: adev.ro/rcswp7

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA