Acasăoameni noiSUB NUMELE DE COD "MANOLE" - Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, ar fi...

SUB NUMELE DE COD „MANOLE” – Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, ar fi fost colaborator al Securității

spot_img

DISTRIBUIȚI

SUB NUMELE DE COD „MANOLE” Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, ar fi fost colaborator al Securității de dinainte de ’89 și s-ar fi folosit de numele de cod ”Manole”, arată o investigație a cotidianului România Liberă.

SUB NUMELE DE COD „MANOLE” În investigația publicată de România Liberă, în ediția de marți, sunt prezentate mai multe dovezi potrivit cărora actualul guvernator BNR ar fi spionat diplomați străini, în special americani și britanici.

De asemenea, și colegii lui Mugur Isărescu de la Institutul de Economie Mondială apăreau în „notele informative“  ale lui „Manole.”

Potrivit România Liberă, în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS – există și o secțiune specială dedicată Institutului de Economie Mondială unde a lucrat și Mugur Isărescu înainte de 1989.

Într-una dintre notele informative semnate de ”Manole”, acesta vorbește de o întâmplare la care el însuși a participat și este trecut și domiciliul acestuia, str. Miron Constantinescu nr.33,  dar și numele Isărescu Constantin Mugurel.

Reacția BNR

Potrivit reprezentanților BNR, Mugur Isărescu ar fi clarificat de mut timp acest subiect și a explicat într-un interviu acordat pentru Jurnalul Național cum au stat lucrurile și cu ce se ocupa Institutul de Economie Mondială.

”Institutul avea într-adevăr o poziţie specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preţuri, evoluţii de cursuri valutare, ştiri din economia mondială etc.

Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituţiile abilitate, la Ministerul Comerţului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceauşescu.

Având în vedere importanța şi destinaţia acestora, era precizat cu iniţiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă.

Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de aşa ceva! (…)

Orice eventuală altă aşa-zisă referinţă nu poate fi decât un prefabricat, aşa cum au fost multe pe această tema din 1989 încoace.

În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat şi răsverificat.

Aşa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lungă lista de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceeaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoană mea,” declara guvernatorul BNR.

sursa INFO

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA