AcasăEvenimentVIDEO - Precizări din partea Primăriei Baia Mare: Guvernul României a obligat...

VIDEO – Precizări din partea Primăriei Baia Mare: Guvernul României a obligat administrațiile locale să indexeze taxele și impozitele locale cu 16,05%! Ordonanța va fi emisă miercuri!

spot_img

DISTRIBUIȚI

În ședința din data de 20 decembrie 2012, Consiliul Local al Municipiului Baia Mare astabilit valorile impozabile, impozitele și taxele locale, respectiv cuantumul amenzilor contravenționale aplicabile persoanelor fizice și juridice pentru anul 2013, prin care nivelul acestora urma să fie menținut la cel din 2012. Prin Hotărârea Guvernului nr.1309 din 27decembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial cu nr.898 în 28 decembrie 2012, a fost stabilit nivelul pentru valorile impozabile, impozitele, taxele locale și amenzile aplicabile începând cu 1 ianuarie 2013, care au fost indexate cu un procent de 16,05 %, administrațiile publice locale fiind obligate să adopte o nouă hotărâre, chiar dacă la finalul anului trecut, consilierii locali băimăreni luaseră deja decizia de a menține nivelul taxelor și impozitelor în 2013, la cele ale anului 2012.
În Hotărârea Guvernului nr.1309 din 27 decembrie 2012, care a stabilit indexarea impozitelor și taxelor locale cu 16,05 %, se arată „Autoritățile deliberative ale administrației publice locale completează, modifică și/sau abrogă, după caz, hotărârile adoptate cu privire la stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2013, până la data de 31 decembrie 2012, pentru a asigura corelarea cu prevederile Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele ale prezentei hotărâri”.
În urma acestei hotărâri, în data de 4 ianuarie 2013 consilierii locali au fost obligați să adopte indexarea taxelor și impozitelor locale cu 16,05 %. Rămâne însă valabilă și pentru anul în curs inițiativa primarului Cherecheș, prin care beneficiează de 10% reducere persoanele fizice și juridice care își achită impozitele locale până la data de 31.03.2013.
Astfel, în cazul în care Guvernul României nu va reveni asupra hotărârii privind indexarea cu 16,05%, băimărenii vor achita practic doar cu 6% mai mult în acest an, decât în 2012.

Ultima oră!
Guvernul va emite Ordonanța în ședința de miercuri!
Guvernul precizează, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanţei care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a promulgat după şedinţa Guvernului legea de abilitare.
„În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern”, se arată într-un comunicat al Guvernul remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Guvernul menţionează că legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial.
„Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână”, mai precizează Guvernul.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA