AcasăActualitateSocialVREMURI CALDE - Canicula rămâne până în august, luna iunie 2015, cea...

VREMURI CALDE – Canicula rămâne până în august, luna iunie 2015, cea mai caldă din ultimii 135 de ani!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Vremea se menţine deosebit de caldă, cu temperaturi caniculare la nivelul întregii ţări până în primele zile ale lunii august, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). În mai multe oraşe s-au înregistrat cazuri medicale grave din cauza căldurii excesive şi a expunerii prelungite la soare.

Meteorologii anun­ţă pentru următoarele două săptămâni temperaturi caniculare la nivelul întregii ţări, inclusiv la munte, iar perioadele cu precipitaţii se anunţă destul de rare şi vor apărea în special spre finele lunii iulie. Până în primele zile ale lunii august se vor atinge temperaturi de 37 de grade Celsius în Banat, Crişana, Muntenia şi Oltenia, şi de 34 – 35 de grade în Moldova, Maramureş, Dobrogea şi Transilvania, cu o uşoară scădere de 3 – 4 grade Celsius în primele zile ale săptămânii viitoare.

Între 26 şi 28 iulie sunt aşteptate averse care pot fi destul de însemnate cantitativ în anumite regiuni. La munte, vremea se va menţine caldă în cea mai mare parte a intervalului de referinţă, fiind estimate valori maxime, în medie, de 22 – 24 de grade, temperaturi mai mari, de 25 – 26 de grade, fiind prognozate în intervalul 23 – 25 iulie, când vor fi cele mai calde zile.

Manifestări ale instabilităţii atmosferice se vor semnala doar pe arii restrânse în cursul după amiezilor, însă în perioada 26 – 28 iulie aversele pot fi mai frecvente şi în cantităţi mai însemnate.

În mai multe judeţe din ţară mai mulţi tineri şi bătrâni au căzut pe stradă şi au necesitat îngrijiri medicale din cauza căldurii înregistrate la sfârşitul săptămânii trecute. De asemenea, a crescut şi numărul cazurilor de persoane înţepate de insecte.

Pe de altă parte, afectaţi de secetă, fermierii din mai multe localităţi cer sprijinul autorităţilor pentru asigurarea apei necesare animalelor.

Medicii îşi reînnoiesc recomandările pentru populaţie ca în aceste perioade cu temperaturi extrem de ridicate să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00, să consume zilnic apă şi sucuri naturale fără a aştepta senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Iunie 2015 a fost cea mai călduroasă lună iunie de pe glob de când a început măsurarea temperaturii, în 1880, a anunţat Agenţia americană oceanică şi atmosferică (NOAA), scrie AFP.

Şi primele şase luni ale anului au fost marcate de temperaturi record, lucru care arată că încălzirea climatică continuă. Anul 2014 fusese declarat deja cel mai călduros an înregistrat vreodată. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat la începutul lunii iulie că încălzirea ar putea fi de 5-6 grade Celsius până la sfârşitul secolului, aminteşte AFP. (Oana Nistor)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA