AcasăMARAMURESUL ISTORICCINSTIREA UNUI MARE POET ROMÂN - Într-o atmosferă emoționantă a fost evocat...

CINSTIREA UNUI MARE POET ROMÂN – Într-o atmosferă emoționantă a fost evocat poetul Grigore Vieru (FOTO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cântecul “Casa părintească nu se vinde” – versuri Grigore Vieru (interpretă Ileana Matus) i-au făcut pe cei  prezenți să aibă ochii plini de lacrimi. De fapt, sub semnul emoției s-a desfășurat fiecare moment al manifestării dedicate împlinirii a 80 de ani de la naşterea poetului român din Basarabia- GRIGORE VIERU, organizată de Cenaclul literar al Centrului Cultural Sighetu Marmației şi  Asociaţia culturală Pro Basarabia şi Bucovina filiala Maramureş.

Manifestarea a început cu o slujbă de pomenire oficiată de protopop Vasile Pop. Au fost prezentate momente din viața poetului, temele principale ale operei, a fost ascultată vocea lui Grigore Vieru într-un slide ce a cuprins un interviu realizat de Dorel Todea și portrete din diferite perioade ale vieții poetului basarabean. Prof. univ dr.Ion Berghia, care l-a cunoscut pe Grigoe Vieru, a venit de la Iași pentru a vorbi despre personalitatea acestuia iar poetul Vasile Muste a prezentat momentul vizitei la Sighetu Marmației. Daniela Cincilei și Mihaela Ioncu, două tinere născute  dicolo de Prut au scris câte un eseu iar prof.Doina Voinea a vorbit despre “Mama în poezia lui Grigore Vieru”. Momentul artistic a fost susținut de un grup de eleve de la Colegiul Național Dragoș Vodă, de Doina Petrulescu Anton și solista Ileana Matus.

Și. pentru că momentul a coincis cu Ziua  Moșilor de iarna, în care este  rânduit să se facă pomenirea celor adormiti, prof. Doina Voinea și membrii Asociației culturale  Pro Basarabia şi Bucovina filiala Maramureş, au organizat, simbolic, o agapă pentru oaspeții de la Iași, de al Vișeu, pentru toți cei prezenți la manifestare.

Dorel Todea

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA