AcasăActualitatePoliticAflați totul despre alegeri locale 2012. Campania electorală va începe pe 11...

Aflați totul despre alegeri locale 2012. Campania electorală va începe pe 11 mai. Costurile sunt estimate la 100 milioane lei

spot_img

DISTRIBUIȚI

Guvernul a decis, marţi, ca data alegerilor locale să fie 10 iunie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. El a mai spus că pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale sunt estimate a costa circa 100 milioane lei.
Costurile total estimate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor sunt de 99.864.000 lei şi ele vor acoperi procesul electoral în cea mai mare parte. Executivul a aprobat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă şi hotărârile de guvern adiacente pentru buna desfăşurare a acestui proces electoral.

Campania electorală va începe pe 11 mai.

Executivul a aprobat marţi un set de hotărâri de Guvern privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din acest an, în vederea unei bune desfăşurări a scrutinului.
Potrivit Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, mandatul primarului, consilierului local, respectiv al preşedintelui consiliului judeţean şi al consilierului judeţean este de patru ani.

Într-un comunicat transmis de Executiv se precizează că cele aproximativ 100 milioane de lei (costuri totale estimate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor) au fost alocate instituţiilor centrale implicate în organizarea scrutinului: Ministerul Administraţiei şi Internelor, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

În perioada electorală, va funcţiona o Comisie de transparenţă care va avea rolul de a supraveghea modul în care se vor efectua cheltuielile pentru organizarea alegerilor locale. Din comisie vor face parte: câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar, doi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, doi reprezentanţi ai Clubului Român de Presă şi un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente, precizează comunicatul Guvernului.

Totodată, având în vedere constrângerile bugetare, precum şi necesitatea asigurării într-un termen cât mai scurt a fondurilor necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată marţi Guvernul a stabilit un mecanism de recuperare din bugetele locale a sumelor alocate MAI, pentru instituţiile prefectului, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului.

De asemenea, Guvernul a decis constituirea unor comisii tehnice la nivel central şi judeţean, respectiv la nivelul municipiului Bucureşti, pentru coordonarea organizării alegerilor locale, din care vor face parte reprezentanţi ai instituţiilor publice implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Comisia tehnică centrală va fi condusă de ministrul Administraţiei şi Internelor, iar comisiile tehnice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor fi coordonate de prefecţi. La şedinţele Comisiei tehnice centrale pot participa, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, ai Clubului Român de Presă, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Conform Programului calendaristic, până la 31 martie 2012 vor fi desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central (BEC).

Partidele şi alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale vor comunica BEC, până în 10 aprilie, semnele electorale – urmând ca acestea să fie aduse la cunoştinţa publicului – , iar până la 1 mai vor fi adresate solicitările pentru alocarea timpilor de antenă.

Până la data de 1 mai 2012 vor fi depuse candidaturile.

Campania electorală va începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor, respectiv în 11 mai, şi se va încheia pe 9 iunie, ora 7,00. Procesul de votare din 10 iunie va începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00.

Tot marţi, au fost numerotate circumscripţiile electorale judeţene şi a municipiului Bucureşti, numărătoarea făcându-se crescător în ordine alfabetică a denumirii judeţelor. Excepţie a făcut municipiul Bucureşti, care va fi circumscripţia electorală nr. 42.

De asemenea, Guvernul a aprobat şi alte acte normative privind modelele ştampilelor care vor fi folosite la alegerile locale din 2012, modelele buletinelor de vot, modelul timbrului autocolant care se va aplica pe cartea de identitate a persoanelor care votează, precum şi modelul copiei de pe lista electorală permanentă, de pe lista electorală complementară şi de pe lista electorală suplimentară, precum şi alte documente tehnice necesare organizării procesului de votare.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA