AcasăMARAMURESUL ISTORICSTUDIU - Contrabanda cu tigarete s-a mentinut la circa 13% in 2012

STUDIU – Contrabanda cu tigarete s-a mentinut la circa 13% in 2012

spot_img

DISTRIBUIȚI

Conform unui studiu realizat recent, in noiembrie 2012, comertul ilicit cu tigarete a scazut pana la 13% din piata totala, fata de 14,2% in septembrie. Piata neagra a tigaretelor se mentine astfel la un nivel relativ constant de 13%, pe tot parcursul anului 2012. „Comertul ilicit cu tigarete a avut o evolutie constanta in anul in curs, procentul de 13% inregistrat in noiembrie fiind similar cu cel din ianuarie 2012. Conform timbrului aplicat pe pachet, Duty Free ramane in noiembrie principala sursa de provenienta a comertului ilicit, cu o pondere de 30,9% in totalul pietei negre. Ponderea produselor provenite din Serbia scade semnificativ cu 10,5 p.p. pana la 12,9%. In schimb, Ucraina creste semnificativ ca sursa in noiembrie, cu 8,6 p.p., pana la 27,9%. Moldova inregistreaza o evolutie constanta, cu o pondere de 28,7% . La nivelul intregului an 2012, au inregistrat cresteri semnificative comparativ cu anul trecut Duty Free (+4,6 p.p.) si Serbia (+4,6 p.p.) in timp ce Moldova a inregistrat o scadere semnificativa (-8,9 p.p.)”, a aratat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.

”Media de 13% inregistrata pe parcursul anului 2012, arata ca institutiile statului cu competente in combaterea contrabandei au functionat eficient, in ciuda dificultatilor economice si a instabilitatii politice care au caracterizat aceasta perioada. Iar colaborarea dintre industrie si autoritati, concretizata in campanii de constientizare a fenomenului, modificari legislative si programe comune, constituie un exemplu de buna practica ce ar putea fi replicat si in alte tari, conform aprecierilor Secretarului General al Organizatiei Mondiale a Vamilor, Kunio Mikuriya, care a vizitat de curand Romania, la invitatia ANV. In acest sens, putem spune ca scaderea comertului ilicit cu produse din Serbia se datoreaza, in buna parte, masurilor speciale luate de Autoritatea Nationala a Vamilor in aceasta toamna pe granita de Sud-Vest, ca urmare a rezultatelor studiului Novel. Speram ca imbunatatirea cooperarii transfrontaliere, in special cu Ucraina si Moldova sa se observe in curand, iar combaterea contrabandei sa ramana prioritatea Vamii romane si a Politiei de frontiera, in ciuda deficitului de personal cu care se confrunta aceste institutii” a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

„Am inceput anul 2012 cu un nivel al contrabandei de 13% si il incheiem in luna noiembrie la acelasi procent. Pentru prima data de cand am inceput sa ne confruntam cu fenomenul contrabandei, piata neagra a tigaretelor s-a mentinut constanta pe toata durata anului. Acest lucru se datoreaza in mare masura eforturilor concertate ale autoritatilor. Numai in ultimele doua saptamani au fost anuntate destructurari ale unor grupari importante de contrabandisti care actionau in regiunea de nord-est si de vest. Pe de alta parte, cresterea traficului ilicit pe frontiera cu Ucraina si a traficului cu produse tip Duty Free arata ca autoritatile trebuie sa intensifice eforturile pe viitor. Comparativ cu noiembrie 2011, cand contrabanda se situa la 15%, in noiembrie 2012 se inregistreaza o scadere de 2 p.p. Asa cum am mentionat in mai multe randuri, industria tutunului vireaza lunar catre stat peste 200 de milioane de euro insemnand accize si TVA, drept urmare orice punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta un castig substantial pentru buget. De aceea, ne dorim ca urmatorul studiu Novel sa consemneze o scadere a comertului ilicit sub acest prag psihologic de 13%”, a precizat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

“Media anuala a contrabandei cu tigarete in anul 2010 se situa la aproape 28%, iar in anul 2011 la peste 15%. Media de 13% din anul 2012 confirma ca ne aflam pe un trend descendent. Autoritatile romane sunt determinate sa actioneze pentru atingerea obiectivelor declarate. Reamintim ca, potrivit unui studiu realizat de KPMG, in statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, comertul ilicit cu tigarete se situa, in 2011, in Uniunea Europeana, la 10,4% din piata totala. Obiectivul autoritatilor pentru anul viitor ar trebui sa fie reducerea contrabandei pana la nivelul european mentionat. Producatorii de tigarete vor continua sa sprijine autoritatile, prin expertiza pe care o au la nivel global si prin programe concrete”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.

In vederea reducerii comertului ilicit cu tigarete si a cresterii veniturilor la bugetul de stat, industria a inaintat autoritatilor de resort o serie de propuneri concrete. Reprezentantii companiilor de tutun considera ca este nevoie in continuare de imbunatatirea cadrului legislativ unitar care sa reglementeze mai clar infractiunile de contrabanda si evaziunea fiscala. In acest sens, aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infractiunii de evaziune fiscala/contrabanda, atat pe teritoriul vamal national, cat si in punctele de trecere a frontierei ar fi de natura sa simplifice procedurile.

Totodata, este necesara instituirea unor mecanisme de verificare si calificarea infractiunilor in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal.
De asemenea, este importanta atribuirea unor competente specifice politiei locale si jandarmeriei, pentru sanctionarea vanzarii produselor de contrabanda in piete, targuri sau pe strada.

O alta propunere se refera la confiscarea mijlocului de transport folosit pentru activitati ilicite, indiferent daca a fost sau nu modificat in acest scop. Referitor la aspectul mentionat, legislatia ar trebui sa prevada ca mijloacele de transport modificate, care au fost confiscate, nu pot fi valorificate, ci distruse, pentru a nu mai fi recumparate de contrabandisti. Potrivit reprezentantilor Autoritatii Vamale si ai Politiei de Frontiera din punctul vamal Galati-Giurgiulesti, o masina modificata pentru trafic ilegal este mult mai valoroasa pentru infractori decat una noua.

Industria reitereaza si cererea de reluare a scanarii tuturor mijloacelor de transport in punctele de trecere a frontierei, asa cum s-a intamplat in septembrie in punctul vamal Stamora -Moravita.

In acelasi timp, sumele primite de statul roman ca urmare a acordurilor semnate de marii producatori de tutun cu Comisia Europeana sa fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit, dotarea cu echipamente speciale, mentenanta echipamentelor existente, precum si instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in domeniu.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. Accizele platite in 2011 de cele trei mari companii producatoare de tigarete, fara TVA si impozit pe profit, au reprezentat aproximativ 9% in totalul veniturilor bugetare.

Cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat, in anul 2011, cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentand accize si TVA.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA