AcasăActualitatePoliticVIDEO - IPJ MARAMURES - Conferinta de presa CAMPANIE: "Tu decizi! Voteaza...

VIDEO – IPJ MARAMURES – Conferinta de presa CAMPANIE: „Tu decizi! Voteaza legal!”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Astăzi, 14.11.2012, orele 12.00, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş a avut loc o conferinţă de presă pentru lansarea Campaniei de informare a cetăţenilor cu privire la riscurile pe care le implică nerespectarea legislaţiei pe durata alegerilor parlamentare, sun sloganul “Tu decizi! Votează legal!”

Conferinţa a fost susţinută de Şeful Inspectoratului de Poliţie Maramureş, d-na comisar şef de poliţie Dr. Viorica Marincaş, care a prezentat principalele atribuţii ale structurilor teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor în perioada electorală, în preziua şi ziua desfăşurării alegerilor parlamentare.

La conferinţa de presă au mai participat membrii Centrului  de Comunicare Judeţean, respectiv purtătorii de cuvânt ai Instituţiei Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Jandarmi şi Persoana desemnată „voce unică”, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.

Aspectele prezentate:

Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senatului României, din data de 9 decembrie 2012 se desfăşoară în conformitate cu Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare; Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată; Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată şi Hotărârile Guvernului 888 – 895 /2012 şi OUG 67/2012.

În scopul coordonării unitare a tuturor structurilor din subordinea MAI, în sarcina cărora s-au stabilit competenţe pe linia desfăşurării în condiţii de legalitate a activităţilor de campanie electorală şi a procesului de votare din data de 09.12.2012, la nivelul judeţului Maramureş a fost constituit Comandamentul Operaţional de Comandă Judeţean în care au fost reuniţi toţi şefii structurilor judeţene ale MAI, respectiv poliţie, jandarmi, poliţie de frontieră, situaţii de urgenţă şi prefectură.

Sarcina principală a acestui organism este implementarea măsurilor stabilite prin Planurile de măsuri întocmite la nivel central şi judeţean şi realizarea unei conduceri operaţionale coerente şi unitare a tuturor structurilor prin concentrarea resurselor şi mijloacelor alocate potrivit principiilor oportunităţii, legalităţii şi eficienţei stabilirii şi îndeplinirii misiunilor.

În acest scop, structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor vor asigura paza pe timpul tipăririi, transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării, a secţiilor de votare cât şi a dosarelor întocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile de circumscripţie.

Pentru o imagine de ansamblu a complexului de măsuri specifice stabilite pentru această perioadă, vă informăm că doar misiunile de pază stabilite pe raza circumscripţiei electorale judeţene Maramureş vizează 428 secţii de votare, din care 169 sunt repartizate poliţiei, 135 jandarmilor, 23 situaţiilor de urgenţă şi 85 poliţiei de frontieră.

Numărului total al acestora li se adaugă încă 76 locaţii care au fost stabilite pentru păstrarea buletinelor de vot până în preziua votării.

Tot astfel, în scop preventiv, în condiţiile organizării unor adunări publice, jandarmeria va asigura ordinea şi liniştea publică în timpul desfăşurării acestora cât şi protecţia participanţilor.

Acolo unde sunt constituite structuri de poliţie locală,  integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate în locurile speciale stabilite, va fi asigurată de acestea iar în celelalte situaţii de către dispozitivele de ordine şi siguranţă publică  constituite la nivelul localităţilor urbane şi rurale.

În acelaşi scop, semnalările având ca obiect incidente electorale, vor fi preluate imediat şi repartizate pentru soluţionare, cu respectarea principiilor competenţei materiale şi teritoriale, celor 19 echipe special constituite în acest scop pe raza întregului judeţ cât şi rezervelor de intervenţie stabilite pentru situaţiile de excepţie.

Pentru facilitarea accesului la informaţii publice a reprezentanţilor mass-media şi asigurarea unei informări corecte a cetăţenilor în perioada campaniei electorale, în preziua şi ziua alegerilor pentru Parlamentul României, a fost constituit Centrul de Comunicare Judeţean. Acesta are obligaţia de a furniza, ori de câte ori se impune, date şi informaţii legate de activităţile structurilor MAI din judeţ dar şi de a răspunde solicitărilor dvs. legate de desfăşurarea campaniei electorale şi a alegerilor. Din Centrul de Comunicare Judeţean fac parte: comunicatorul Instituţiei Prefectului şi purtătorii de cuvânt din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră şi situaţii de urgenţă.

În vederea înlăturării sincopelor de comunicare ori disfuncţionalităţilor pe acest segment, inspectorul principal de poliţie Grozavu Cecilia a fost desemnată purtător de cuvânt „voce unică” pentru toate structurile MAI din judeţ.

Campania Tu decizi! Votează legal!

În scopul informării cetăţenilor asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea legislaţiei pe durata alegerilor parlamentare, a fost iniţiată de către Ministerului Administraţiei şi Internelor, o campanie de informare şi prevenire sub sloganul: Tu decizi! Votează legal.

Pentru promovarea mesajului campaniei, Comandamentul operaţional judeţean Maramureş a primit şi va distribui 10.000 de pliante şi 1300 afişe, materiale care conţin informaţii referitoare la sancţiunile prevăzute în cazul nerespectării legislaţiei. Afişele vor fi postate la toate secţiile de votare, la sediul tuturor instituţiilor administraţiei publice locale, precum şi în alte locuri vizibile.

De asemenea a fost operaţionalizată o pagină web: www.votlegal.mai.gov.ro, unde se găsesc şi un spot Tv şi unul radio. Pentru aceste spoturi există avizul CNA de difuzare cu titlu gratuit in interes public. Website-ul conţine şi referinţe legislative, informaţii legate de campanie, materiale promoţionale şi un flux de ştiri privind incidentele electorale şi tot ce are legătură cu măsurile de ordine. Pagina este actualizată în permanenţă.

Bannere-le campaniei au fost postate pe site-urile tuturor instituţiilor MAI

Imediat după conferinţa de presă a avut loc prima activitate preventivă din cadrul Campaniei. Membrii Centrului de Comunicare Judeţean au împărţit cetăţenilor aflaţi în trecere prin Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare pliante conţinând prevederi ale Legii nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Câteva precizări legislative, privind conţinutul constitutiv al infracţiunii:

La data de 06.11.2012 Guvernul a emis Ordonanţă de Urgenţă nr. 67 care modifică articolul 55 din Legea 35/2008 astfel:

Art. 55. – (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

(2) Tentativa se pedepseşte.

(3) În categoria bunurilor prevăzute la alin. (1) sunt incluse şi alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun ori mărfuri nealimentare.

(4) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la alin. (1) materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.

(5) Sunt exceptate, de asemenea, de la prevederile alin. (1) şi alte obiecte de propagandă electorală, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poată fi alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.”

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA