Acasăsinucidere maramuresCenternar Nicolae Steinhardt (1912-2012) Varianta inedita a Jurnalului fericirii: Manuscrisul de la...

Centernar Nicolae Steinhardt (1912-2012) Varianta inedita a Jurnalului fericirii: Manuscrisul de la Rohia

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cu prilejul implinirii a 100 de ani de la nasterea Monahului Nicolae Delarohia (29 iulie 2012), Polirom va edita o varianta inedita a Jurnalului fericirii dupa manuscrisul aflat la Manastirea Sfanta Ana, Rohia. Ingrijirea editiei, compararea variantelor, notele, addenda si indicele sunt realizate de George Ardeleanu.

• Despre Manuscrisul de la Rohia
In vara anului 2002, in arhivele Manastirii „Sf. Ana“ Rohia a fost descoperita o dactilograma – din pacate, incompleta – continand o varianta a Jurnalului fericirii. Prima intrebare care s-a pus a fost: era vorba de varianta a doua a Jurnalului fericirii sau de o a treia varianta, rezultata din dorinta autorului de unificare a primelor doua? Un singur lucru era cert: aceasta varianta era diferita de cea publicata in 1991 la Editura Dacia (si reluata apoi in alte opt editii).

• Jurnalul fericirii inainte de 1989
Jurnalul fericirii a avut un destin dramatic inainte de 1989. Scris intre anii 1969 si 1971, a fost confiscat de Securitate pe 14 decembrie 1972, dar in 1975 i-a fost restituit autorului, in urma unui memoriu. Intre timp insa Steinhardt rescrisese din memorie Jurnalul. Ulterior, el a trimis copii ale celor doua variante mai multor prieteni, inclusiv Monicai Lovinescu si lui Virgil Ierunca. Acestora le-a marturisit si ca intentiona sa unifice cele doua variante – acesta fiind cel mai puternic argument in sprijinul ideii ca dactilograma de la Rohia reprezinta varianta-sinteza a primelor doua.

• Jurnalul fericirii dupa 1989
Opera de bilant existential, Jurnalul fericirii s-a bucurat de un enorm succes dupa 1989, devenind o carte fundamentala pentru toti cei care au rezonat la mesajul lui Steinhardt de a-si depasi temerile, de a iesi de sub dominatia fanatismului, raului si minciunii pentru a imbratisa adevarul si a-si descoperi astfel demnitatea umana.

• Care ar fi diferentele dintre varianta publicata si varianta de fata?
Potrivit editurii Polirom, in primul rand, o alta ordonare a blocurilor textuale (a ceea ce, in terminologia engleza privind structura si stilistica jurnalelor, poarta numele de entry/entries). In al doilea rand, o alta redactare, o alta formulare, o rescriere a pasajelor comune ori comparabile. In al treilea rand, dislocarea unor fragmente compacte din prima varianta si repozitionarea lor. Nu in ultimul rand, prezenta unor fragmente inexistente in prima varianta.

Varianta aparuta la Editura Dacia este cu siguranta prima, dupa cum se poate constata din compararea textului publicat cu fragmentele reproduse in „Notele de analiza“ a Jurnalului fericirii, aflate intre documentele Dosarului de Urmarire Informativa a lui N. Steinhardt de la CNSAS. Din nefericire, a doua varianta, cea rescrisa din memorie dupa confiscarea primeia, s-a pierdut in circumstante obscure dupa 1990. Pana acum ea nu a iesit la suprafata. Sperantele insa nu sunt intru totul pierdute…

Varianta inedita a Jurnalului fericirii, Manuscrisul de la Rohia a aparut in editie cartonata, dar va fi disponibila si in editie digitala.

Seria de autor N Steinhardt a fost initiata de Polirom si Manastirea „Sfanta Ana”, Rohia, in anul 2008. (sursa:hotnews.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA