AcasăEvenimentVIDEO - INCENDIU MARAMUREŞ - O gospodărie din zona localităţii Şurdeşti a...

VIDEO – INCENDIU MARAMUREŞ – O gospodărie din zona localităţii Şurdeşti a luat foc. Pompierii civili au venit cu mâinile goale la intervenţie pentru că maşina primită din Franţa nu o folosesc

spot_img

DISTRIBUIȚI

În urmă cu circa zece minute două echipaje al Detaşamentului de Pompieri Baia Mare au plecat spre localitatea Şurdeşti , unde a fost semnalat un incendiu la o casă situată la numărul 293 din localitate. Din primele informaţii se pare că acoperişul gospodăriei a fost cuprins de flăcări. Pompierii băimăreni au reuşit să localizeze şi să stingă focul. Deocamdată cauza izbucnirii focului a rămas în curs de stabilire. La fel şi valoarea prejudiciului creat.

ACTUALIZARE: Comunicat ISU Maramureş

Militarii Detaşamentului de Pompieri Baia Mare au intervenit ieri după amiază la un incendiu izbucnit într-o gospodărie de pe strada Principală, din satul Şurdeşti, comuna Şişeşti. Pompierii au fost anunţaţi la ora 17.38 şi au ajuns la locul indicat, situat la o distanţă de 24 de kilometri, la ora 18.05. Incendiul a fost lichidat după circa o oră şi jumătate, la 19.30. Intervenţia promptă a pompierilor băimăreni a limitat pagubele la circa 10 metri pătraţi de perete din lemn şi 6 metri pătraţi tavan din lemn deterioraţi de flăcări. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza coşului de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile din jur.

Pagubele ar fi putut fi şi mai mici dacă Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi autorităţile locale din comuna Şişeşti şi-ar fi făcut datoria şi ar fi intervenit cu autospeciala din dotare imediat după anunţarea incendiului, până la sosirea pompierilor militari. Cei doi membri ai S.V.S.U. care au ajuns la locul incendiului au fost simpli spectatori; ei s-au prezentat acolo fără materiale de intervenţie. Asta, cu toate că S.V.S.U. Şişeşti are în dotare o autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă, cu o capacitate de 3000 de litri, primită în anul 2008, ca donaţie din partea fundaţiei franceze “Ploemeu Roumanie”, reprezentată de către domnul Loïc Thetio.

Din păcate, autospeciala nu poate fi folosită deşi este în perfectă stare de funcţionare, pentru că Primăria Şişeşti nu a reuşit să construiască un garaj în care să o adăpostească de intemperii. Ca urmare, maşina – care nu a fost încă înmatriculată – nu poate fi încărcată cu apă, din cauza temperaturilor scăzute şi este parcată în localitatea Dăneşti, la şoferul angajat de la S.V.S.U.

În 2011, la un alt incendiu, localnicii au fost nevoiţi să aştepte intervenţia pompierilor Detaşamentului Baia Mare, pentru că autospeciala S..V.S.U. Şişeşti primită din Franţa nu era operaţională. Loïc Thetio, care era prezent în acea perioadă în zonă, a fost neplăcut surprins de faptul că maşina stă nefolosită de atâta timp.

VEZI IMAGINI DE INCENDIUL RESPECTIV

Reamintim autorităţilor locale că, în conformitate cu Legea 307 din 12 iulie 2006, privind apărarea împotriva incendiilor, art.14, lit.c), primarii coordonează organizarea permanentă a intervenţiei în caz de incendiu la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, asigură participarea la intervenţie a serviciului voluntar de urgenţă cu mijloacele din dotare şi conducerea intervenţiei, până la stingerea incendiului ori până la sosirea forţelor inspectoratului pentru situaţii de urgenţă. În plus, legea 481 din 2004, privind protecţia civilă, prevede la art.25, obligaţiile consiliilor locale. La litera f) este stipulat că acestea “gestionează, depozitează, întreţin şi asigură conservarea aparaturii şi a materialelor de protecţie civilă prin serviciile specializate din subordine”. Autorităţile locale din Şişeşti au fost atenţionate pentru nerespectarea legii 307 din 2006 încă de anul trecut, iar anul acesta, în luna ianuarie, la ultimul control al specialiştilor  inspecţiei de prevenire din cadrul ISU Maramureş, au fost sancţionate cu amendă de 1000 de lei.

CITEŞTE ŞTIREA DIN 19 septembrie 2011 AICI

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA