AcasăNews AlertVIDEO - INCENDIAR - Nuntasii din Turţ au fost ţinuţi în stradă...

VIDEO – INCENDIAR – Nuntasii din Turţ au fost ţinuţi în stradă de protestul sătenilor care au blocat DJ 109L şi curtea Primăriei TURŢ

spot_img

DISTRIBUIȚI


Protest spontan al locuitorilor comunei Turţ, judeţul Satu Mare: oamenii au blocat drumul judeţean DJ 109L, nemulţumiţi de faptul că autorităţile locale nu au mai asfaltat de peste 10 de ani. Protestatarii au blocat drumul cu maşinile şi cer primarului să asfalteze drumul care pare deja o uliţă.

 

Firmele SC DRUMET OAS SRL si SC CROSS LAND CONSTRUCT SRL din Certeze au castigat in 2009 o lucrare de 15 milioane € pe care nu o pot executa

 

Drumul Judetean 109L, ce trece prin comuna Turt a fost blocat luni de la ora 9 pana in jurul orei 17. Nemultumiti de starea proasta a drumurilor, de faptul ca prin comuna circula masini de mare tonaj incarcate cu piatra si de lucrarile de canalizare de proasta calitate, peste 300 de oamenii au iesit in centrul satului si au blocat DJ 109. Primii care au ajuns la fata locului au fost politistii. Apoi au venit si jandarmii impreuna cu mascatii. La vederea acestora, protestatarii au devenit mai agitati si au inceput sa huiduie.

 

In cele din urma la fata locului a venit subprefectul judetului Satu Mare, Pataki Csaba si Octavian Lazin – seful de cabinet al presedintelului Consiliului Judetean Satu Mare. Demn de mentionat este faptul ca managerul de proiect este chiar subprefectul Pataki. Cand l-au vazut pe subprefect si pe seful de cabinet, oamenii au scandat: “hotii, hotii!”.

 

Apoi, 15 reprezentanti ai oamenilor au purtat o discutie cu subprefectul, discutie finalizata prin semnarea unui protocol.

 

Oamenii i-au cerut subprefectului sa verifice utilajele pe care le detine firma care executa lucrarile. Potrivit panourilor afisate la intrarea in localitate, constructorului este SC Drumet Oas SRL in asociere cu SC Cross Land Construct SRL.

 

Firmele Drumet si Cross Land apartin familiei Mihoc

 

Dupa aproape o ora de negocieri, oamenii si-au desemnat 15 reprezentanti (10 din Turt si 5 din Gherta) care au discutat cu oficialii veniti de la Satu Mare. In urma discutiilor cele doua parti au semnat un protocol, potrivit caruia lucrarile trebuie sa fie de calitate, iar pana la 31 noiembrie sa se toarne cel putin un strat de asfalt.

 

La ora 15 si 15 minute, oamenii au deblocat drumul insa la scurt timp au venit masini de mare tonaj incarcate cu piatra. Revoltati, de aceasta data turtenii au facut un zid viu, oprind din nou circulatia. Astfel, traficul prin zona a fost reluat abia in jurul orei 17.

 

Pentru modernizarea infrastructurii Drumului Judetean 109L Negresti Oas – Turt au fost alocati 60.574.586, 21 lei (42.629.517,01 – contributia Uniunii Europene si 15.031.216, 98 lei de la Guvernul Romaniei, iar contributia beneficiarului este de 2.913.852,22 lei). Localnicii nu pot intelege cum o firma fara utilaje, a carei angajati lucreaza cu lopata si tarnacopul pot castiga licitatia pentru executarea unui astfel de proiect. SC Drumet Oas SRL  si SC Cross Land Construct SRL, ambele din Certeze sunt firmele care au castigat licitatia pentru modernizarea drumului cu pricina. Prima are un capital de afaceri de 20.140.407 lei si apartine omului de afaceri Petre Mihoc si cumnatului sau Ilies Ciocan.

 

SC Cross Land Construct SRL a fost infiintata in 2003 si are sediul in Certeze. Potrivit unor surse din zona, firma SC Cross Land Construct este este administrata de ginerele lui Petre Mihoc. Practic este vorba de firmele aceleasi familii.

 

P.S. In ciuda faptului ca luni, la Turt au avut loc trei nunti, peste 300 de oameni au iesit in strada si au indurat caldura pentru a-si sustine punctul de vedere. “Trebuie sa se termine odata cu hotiile si cu firmele de casa. Ce s-a intamplat din 2009 pana acum de n-au reusit sa finalizeze lucrarea la timp!” au conchis oamenii.

 

O revolta se pregateste si la Gherta

 

Dupa cum am aflat de la Ioan Ciuta, primarul comunei Gherta Mica, in vreme ce luni, la Turt se desfasura revolta, un alt protest era in pregatire. Nemultumirea ghertenilor priveste precaritatea aceluias drum. Oamenii acuza lentoarea in executarea lucrarile de reabilitare.

 

Un grup de cetateni a inregistrat solicitarea de a participa la un protest similar vineri, 26 august, in jurul orei 11, in Gherta Mica. Solicitantii aprobarii pentru demonstratie sustineau ca vor iesi in stada cu tractoare, camioane si alte mijloace de transport pentru a bloca drumul. Unii ameninta ca vor pune pe drum piatra care va impiedica si ulterior deplasarea masinilor.

 

Totusi cei care au solicitat aprobarea pentru protest spera in capacitatea organismelor judetene de a urgenta demersurile pentru reabilitarea drumului Negresti-Oas – Turt, asa numita “Autostrada Oasului”.

 

Sursa informatiilor: Stela Cadar, Informatia Zilei de Satu Mare

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA