Acasăsinucidere maramuresVRAJBA CRUCII CELTICE - Câțiva maramureșeni au salvat în Năpradea un artefact...

VRAJBA CRUCII CELTICE – Câțiva maramureșeni au salvat în Năpradea un artefact unic în țară

spot_img

DISTRIBUIȚI

Un ziar local anunta acum cateva zile ca in patrimoniul Muzeului de Etnografie a ajuns un artefact unic in tara. Declaratiile facute de catre reprezentantul Muzeului nu au fost insa pe placul unuia dintre consilierii locali baimareni.

Crucea Celtica de la Napradea care a ajuns la Muzeul de Etnografie Maramures a ajuns subiect de controversa. Cine a adus pentru prima data acea cruce in Maramures. Asta era intrebarea care se punea.

Consilierul local Ilie Tudorel arata pe blogul sau de fotografie că “am cercetat peste 30 de localitati din judetele Maramures si Salaj, aflate in zona de nord-vest a Romaniei. Am descoperit aici peste 70 de astfel de cruci. Eu le numesc „Cruci Solariene de tip Celtic”,deoarece este greu de crezut ca sunt facute de mana celtilor sau macar pe vremea celtilor. Insa faptul ca aspectul lor este atat de asemanator cu alte artefacte similare celtice face ca denumirea de „Cruci Celtice” sa fie potrivita. In Cimitirul Vechi din Napradea am gasit o astfel de „Cruce Celtica” rupta si practic aruncata la gunoi. Era deteriorata dar totusi intr-o stare acceptabila ce impunea rapid masuri de salvare. Era data de 20 mai 2015 orele 17. Am sesizat imediat ca acest artefact este in pericol.

Am telefonat domnului dr.Ilie Gherhes ,sef de sectie la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.Cu acesta am tinut legatura telefonica si l-am informat in decursul timpului despre cercetarile mele. Deci si aceasta situatie i-a fost comunicata in cel mai scurt timp. A doua zi am vorbit la telefon si cu domnul dr.Teodor Ardelean,directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare,despre care stiam ca sotia domniei sale este chiar din Napradea. Domnul dr.Teodor Ardelean cunoaste bine localitatea Napradea si are multi prieteni si colaboratori aici. In discutia telefonica i-am povestit ca acest artefact este practic in pericol si se impune salvarea sa.

Teodor Ardelean a vorbit telefonic cu preotul Porumb Viorel din Napradea si a obtinut acceptul sau ca acest artefact distrus sa poata ajunge in custodia Muzeului de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare. Contributia domnului dr.Teodor Ardelean in salvarea acestui artefact este deci capitala. Dupa aceea a mai trecut un timp pana domnul dr. Ilie Gherhes a mers sa ridice artefactul de la Napradea. Am fost foarte ingrijorat deoarece hotii de artefacte cauta astfel de obiecte, astfel ca artefactul nostru era in mare pericol de a disparea sau chiar de a fi distrus din greseala. De multe ori nepasarea este dusmanul de moarte al acestor artefacte.Cat despre vechimea acestui artefact … se impune o analiza de specialitate si nu numai. Pot doar sa spun ca am discutat cu profesorii de istorie din aceasta zona ( nu dau momentan nume)”, scrie Ilie Tudorel pe blogul sau de fotografie.

Sursa foto: tudorphotoblog.blogspot.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA