AcasăEvenimentVIDEO - Adrian Ghenie, pictorul băimărean care a vândut un tablou cu...

VIDEO – Adrian Ghenie, pictorul băimărean care a vândut un tablou cu 140.000 de euro! Celebru în străinătate, necunoscut în țară!

spot_img

DISTRIBUIȚI

CE SPUNE UN CUNOSCUT DESPRE EL

INTERVIU CU PICTORUL BAIMAREAN (lb engleza)

foto facebook.com

Tabloul „Dr. Mengele 2”, al pictorului Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti, a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitaţia de artă contemporană organizată marţi, la Londra, de casa Sotheby’s, informează un comunicat al casei Artmark remis MEDIAFAX. Adrian Ghenie s-a aflat astfel printre marile nume ale artei contemporane, alături de Francis Bacon, Jean-Michel Basquiat, Mark Rothko şi Gerhard Richter, acesta din urmă fiind cel mai bine vândut artist în viaţă.

„Dr. Mengele 2”, opera artistului român, a fost adjudecată cu 140.747 de euro, o sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialişti – 35.000-46.000 de euro.

Potrivit comunicatului de presă transmis de Sotheby’s, preţul-record obţinut de opera lui Adrian Ghenie la această licitaţie, dedicată celor mai valoroşi exponenţi ai artei recente, „subliniază o cerere tot mai mare de opere aparţinând generaţiei tinere”. În condiţiile în care portofoliul de clienţi ai Sotheby’s include cei mai importanţi colecţionari de artă contemporană ai lumii, premisele unei ascensiuni fulminante a artiştilor tineri care au intrat în circuitul casei de licitaţii sunt deja create.

In Baia Mare pictorul nu prea este cunoscut

„Totul a inceput in urma cu 20 de ani. Eu atunci am ajuns in acest anticariat pentru a lucra. Diferenta de ani dintre noi nu este mare, este vorba de doi ani de zile asa ca eu deja lucram aici cand el venea permanent aici in anticariat, cauta reviste de arta, albume de arte, il cunosteam de vernisaje, peste tot era prezenta. Era un om extraordinar de placut, evident un tanar care nu stia ce il asteapta. Nu pot sa spun ca suntem prieteni, dar eu am o extraordinara apreciere fata de el. Eu il urmaresc de multi ani in tot ceea ce face. De fiecare data sunt bucuros cand are o noua expozitie. Sunt mandru ca foarte multi artisti de origine din Baia Mare au ajuns renumiti. Nu numai in tara, ci in strainatate. Din Baia Mare s-a dus la Cluj unde dupa ce a terminat sau in timpul facultatii impreuna cu doi prieteni, Mihai Pop si Victor Man, au infiintat Galeria Plan B si totul de aici a inceput. Asta intre colectionarii de arta se cheama Valul de la Cluj. Toate colectiile importante mondiale vaneaza lucrarile din Scoala de la Cluj fiindca vorbim deja de un curent. Vorbim de un nou mod de prezentare al artei contemporane fiind vorba aici de de un curent pentru ca s-a ajuns la valul trei. Valul 1 fiind cei trei despre care v-am spus, valul doi putem sa il mentionam pe Serban Savu, pe Marius Bercea, Mircea Suciu, Cantimir Hausi (ambii din Baia Mare). S-a ajuns acum la al treilea val si sunt sigur ca va urma valul patru, valul cinci. Pentru ca este un curent absolut nou. Adrian Ghenie nu intamplator a ajuns sa fie cunoscut pe plan international pentru ca in arta contemporana atunci esti apreciat cand aduci ceva nou. Nu copiezi, nu combini ci aduci ceva absolut nou. Iar scoala de la Cluj asta face.

Anul trecut in decembrie Uniunea Artistilor Plastici impreuna cu Restaurantul Millenium a organizat o licitatie de arta contemporana. Printre lucrarile expuse pentru licitatie a fost si una a lui Adrian Ghenie. Eu am promovat lucrarea pentru ca, o sa para absurd dar foarte putini il cunosc in Baia Mare, chiar artisti contemporani sunt multi care nici nu au auzit de el. Cauza este foarte simpla: el este mai cunoscut in strainatate decat la el acasa. Eu m-am ocupat de prezentarea lui pentru ca lumea sa stie despre ce este vorba iar pentru mine a fost absolut o placere” a declarat pentru ActualMM.ro, Zsolt Varvedo – Anticariatul din Centrul Vechi al municipiului Baia Mare.

Doi ani de ascensiune pentru pictorul baimarean

În ultimii doi ani, Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă. Recordul anterior al tânărului artist Adrian Ghenie, în vârstă de 36 de ani, este tabloul „Studiu pentru bătaia cu plăcinte”, adjudecat în luna aprilie 2012 cu suma de 52.764 de euro, la casa Tajan din Paris, într-o licitaţie caritabilă. În 2011, alte două opere ale lui Ghenie au fost tranzacţionate la marile case de licitaţii: „Gară în afara timpului”, adjudecată pentru 14.578 de euro, la aceeaşi Sotheby’s, respectiv „Piscină”, operă tranzacţionată la casa Phillips de Pury din Londra pentru suma de 12.868 de euro.

Adrian Ghenie este reprezentat de galeriile Plan B (Cluj-Napoca/ Berlin), Tim Van Laere Gallery (Antwerp), Haunch of Venison (Londra), Mihai Nicodim Gallery (Los Angeles), Pace Gallery (New York). Lucrările artistului au fost expuse la Liverpool Biennale (2008), Prague Biennale (2009), Kunsthalle Budapest (2012), San Francisco Museum of Modern Art (2012), Palazzo Strozzi, Florenţa (2012), Museum of Contemporary Art, Denver (2012).

Adrian Ghenie s-a născut în 1977, la Baia Mare. A absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate. „Şcoala de la Cluj”, din care face parte Adrian Ghenie, a reprezentat un context propice interacţiunii cu o serie de alţi artişti apreciaţi în plan internaţional – Mircea Cantor, Mircea Suciu, Şerban Savu, Marius Berceas şi Ciprian Mureşan. (sursa: gandul.info)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA