AcasăAlteleEconomicVEŞTI PROASTE - Prima casă vine cu locuințe mult mai scumpe decât...

VEŞTI PROASTE – Prima casă vine cu locuințe mult mai scumpe decât în 2016

spot_img

DISTRIBUIȚI

VEŞTI PROASTE Programul Prima casă a primit undă verde pe acest an, cu un fond de garantare a creditelor de aproape 2,7 miliarde de lei. La această sumă, dacă va rămâne neschimbată, vor fi eligibile, în medie, 25.000 de locuințe vechi și noi.

VEŞTI PROASTE Deși doritorii pot depune în dosare pentru a obține finanțarea pentru achiziția locuinței dorite, prioritate vor avea cei din programul trecut ale căror dosare au fost deja aprobate, dar nu au existat fonduri pentru ele, conform Libertatea.

Astfel că analiștii din domeniu preconizează că este foarte posibil ca banii să nu reziste în piață mai mult de o lună.

 Potrivit ultimelor modificări din programul Prima Casă, dacă achiziționați o locuință mai veche de 5 ani, veți putea obține finanțare de maximum 57.000 de euro (sau 54.000 dacă alegeți să vă finanțați de la ING Bank) iar statul nu va garanta decât 40% din valoarea imobilului achiziționat.

Pe de altă parte, în cazul locuințelor noi, finanțarea va fi de 66.500 de euro(63.000 de euro, maximum în cazul creditării prin ING Bank), iar statul va garanta creditul în procent de 50%. Banca olandeză este singura din program care a majorat avansul minim de la 5% la 10%.

Vești proaste pentru doritorii de case

În 2016 pretențiile vânzătorilor de locuințe au revenit pe un curs clar ascendent. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) s-a majorat cu 10,7% pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 951 de euro pe metru pătrat util la finele lui 2015, până la 1.053 de euro pe metru pătrat în decembrie 2016, o analiză realizată de Imobiliare.ro.

Mai mult, în primele două luni ale lui 2017, prețurile la apartamente în marile orașe ale României au mai crescut cu 1-2 procente, iar trendul pare că nu dă semne de temperare.

Asta înseamnă că românii care vor ă casă mai spațioasă vor trebuii să scoată din buzunar fie un avans mai mare, dacă împrumutul depășește suma de 70.000 de euro, fie să cumpere o locuință mai mică.

Profilul celor care tranzacționează locuințe

Conform rezultatelor obținute de Wizmo.ro, femeile sunt mai active decât bărbații atunci când vine vorba de tranzacții imobiliare.

Fie că se află în căutarea unei noi locuințe, ori listează o proprietate pentru închiriere sau vânzare, numărul utilizatorilor de sex feminin este cu 10% mai mare decât cel al bărbaților.

De asemenea, analiza companiei arată că 65% dintre utilizatorii platformei imobiliare au vârste cuprinse între 25-45 ani și accesează anunțurile listate din toată țara, București, Cluj-Napoca și Timișoara fiind, însă, orașele cu cea mai mare activitate.

„Mai mult, în aceste prime 6 luni de activitate am remarcat și faptul că mai bine de o zecime din numărul celor care sunt interesați să tranzacționeze o proprietate provin din afara României, fiind vorba atât de străini care doresc o relocare, cât și de români ce activează în străinătate și care doresc să-și vândă sau să-și închirieze locuințele din țară”, a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

sursa INFO

sursa FOTO

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA