AcasăActualitateSocialVESTEA REA - Producția de miere, afectată de canicula din această vară

VESTEA REA – Producția de miere, afectată de canicula din această vară

spot_img

DISTRIBUIȚI

Apicultorii sunt îngrijoraţi de o posibilă scădere a producţiei de miere din cauza căldurii toride şi a lipsei ploii. Temperaturile exterioare care în ultimele două săptămâni au depăşit 35 de grade Celsius au redus simţitor recolta albinelor atât la apicultorii aflaţi în pastoral, cât şi la cei care aleg să păstreze stupii în apropierea unor păduri sau în câmp, aproape de casă.

Zilele prelungite cu temperaturi ridicate au creat dificultăţi albinelor în a aduna nectarul din flora de câmp şi pădure. De exemplu, din cauza temperaturilor foarte ridicate, albinele părăsesc doar două ore dimineaţa şi o oră, două seara stupul pentru a culege nectarul florii-soarelui. În rest, stau în stup şi fac ventilaţie, pentru a menţine o temperatură propice.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat pentru Agerpres că seceta este cel mai mare impediment în calea exporturilor, men­ționând că seceta de anul trecut a redus considerabil exportul de miere, în condiţiile unei producţii slabe, sub media ultimilor ani.

Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Maramureş, Gabriel Bălan, susţine că în acest an nectarul va fi mult mai puţin din cauza lipsei apei din sol şi a temperaturilor excesive care determină o sevă scăzută la plante. „Deşi stuparii care ies în pastoral cunosc foarte bine locurile şi mizează pe o recoltă bună, seceta prelungită din acest an indică deja o scădere a producţiei de miere”, a mai spus Bălan.

Flavia Şofron, proprietara unui magazin de produse naturiste, spune că preţul mierii livrate ar putea creşte. „Clienţii caută în mod deosebit mierea de salcâm, tei, polifloră, dar şi mană, adică mierea strânsă din flora de munte. Dacă seceta va continua în lunile iulie-august, lucru care ar pune în dificultate recolta din acest an, atunci mai mult ca sigur apicultorii ar putea creşte preţul mierii livrate spre farmaciile naturiste, cât şi pe piaţa liberă. Mierea de albine este considerată un adevărat medicament natural, fiind recomandată pentru tratarea mai multor boli aflate în stadiu minor“, a spus Flavia Şofron.

Potrivit datelor ACA, în 2014, producţia de miere obţinută în România s-a redus la jumătate din cauza secetei înregistrate în vestul ţării şi a ploilor excesive din sud, iar preţul mierii a urcat cu 15%. România produce, în medie, 20.000 tone de miere anual, cla­sân­du-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins anul trecut 1,47 milioane de familii de albine.

România exportă anual 50%-60% din producţia totală de miere, principalele pieţe de export fiind Germania, Spania şi ţările nordice, zonele în care se înregistrează şi cel mai mare consum de miere. La nivel naţional sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 450-500 de grame de miere pe an pe locuitor. În pieţe un kilogram de miere se vinde cu 24 de lei, mierea de salcâm cu 25-28 de lei/kg, iar mierea de mană cu 30-35 lei/kg. (Mariana Bahcevan)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA