VESTE PROASTĂ – Se scumpesc gazele de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici

0
179

VESTE PROASTĂ Din luna aprilie, se scumpesc gazele pentru consumatorii casnici. Prețul gazelor naturale livrate se va majora cu 5-6%, conform președintelui ANRE, Niculae Havrileț.

VESTE PROASTĂ „În previziunea noastră, având în vedere evoluţia preţurilor internaţionale care sunt la acelaşi nivel sau foarte apropiat de nivelul preţului din producţia internă, considerăm o creştere de câţiva lei pe MWh, ceea ce ar însemna o creştere între 5 şi 6% pe mia de metri cubi, conform News.

ANRE a stabilit o metodologie astfel încât preţurile pentru achiziţia gazelor pentru populaţie să se facă pentru un an de zile, pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie – aprilie.

Asta înseamnă că furnizorii care sunt ataşaţi acestei pieţei vor cumpăra gaze la preţul de acum pentru un an întreg”, a afirmat Havrileţ, la o dezbatere pe teme energetice organizată de Energy-Center.ro, conform news.ro.

”De la 1 aprilie, conform Ordonanţei de Urgenţă 64, care este în dezbatere în Parlament, considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieţei de gaze naturale din România, cu referire exactă către piaţă casnică.

Asta înseamnă că de la 1 aprilie nu mai există preţ reglementat pentru producţia de gaze naturale, rămânând reglementate doar celelalte elemente ale preţului final: tarifele de reţea, tarifele de furnizare şi elemente care sunt considerate monopol natural”, a mai spus Havrileţ.

În sectorul de gaze naturale, preţul la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017.

La gazele din producţia internă, care au preţul stabilit la 60 lei/MWh, se adaugă tariful de înmagazinare, în valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce preţul final la circa 80 lei/MWh.

Importurile se realizează la preţuri de 78 lei/MWh, foarte aproape de preţul gazelor înmagazinate.

În ceea ce priveşte piaţa reglementată, în care sunt incluşi consumatorii casnici, preţul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.

sursa INFO

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.