Acasăoameni noiVESTE BUNĂ DE 8 MARTIE - Deputații le dau mămicilor indemnizații mai mari, cadou de...

VESTE BUNĂ DE 8 MARTIE – Deputații le dau mămicilor indemnizații mai mari, cadou de ziua lor

spot_img

DISTRIBUIȚI

Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat o serie de modificări importante la legislaţia privind acordarea indemnizaţiei de creştere a copiilor. Astfel deputaţii aduc o serie de veşti bune viitoarelor mămici – mai multe vor putea obţine indemnizaţie, iar această va fi mai mare şi nu va mai avea un plafon maxim.

Principala modificare adusă legislaţiei vizează cuantumul indemnizaţiei. Acesta va fi calculat astfel:

– 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani;

– nu poate fi mai mic de de 85% dinsalariul minim brut pe ţară garantat;

– nu mai există un prag maxim pentru această indemnizaţie, putând fi oricât de mare în funcţie de salariu.

De asemenea mamele nu vor trebui să mai aleagă între un concediu de creştere a copilului de un an sau de doi ani şi vor putea să primească indemnizaţia de creştere a copilului în acelaşi cuantum pe toată perioada concediului.

Mai mult decât atât, dacă se vor întoarce la muncă în perioada în care ar putea stă în concediu de creştere a copilului, ele vor primi un stimulent de inserţie de 50% din indemnizaţia minimă garantată, adică de 50% din salariul minim brut.

Totodată mamele care vor avea gemeni, tripleţi sau chiar mai mulţi copii dintr-o sarcina vor primi o indemnizaţie mai mare cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plat, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcina multiplă.

Nu în ultimul rând, mai multe mame vor putea beneficia de indemnizaţie, pentru că acestea nu vor mai fi nevoite să fi lucrat 12 luni consecutive înainte de naştere. Potrivit noii propuneri „persoanele care în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului au realizat timp de 12 venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului” pot beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului până când acesta împlineşte 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu disabilităţi.

Menţionăm că aceste prevederi legale nu se aplică doar mamelor, oricare dintre părinţi pot opta pentru concediul de creştere a copilului.

Legea a primit raport favorabil şi urmează să fie dezbătută şi votată de Camera Deputaţilor.

Ministrul Muncii, prezent la dezbaterile Comisiei, nu a fost de acord cu eliminarea pragului maxim al indemnizaţiei, dorind că acesta să fie menţinut la 3400 de lei. Totodată ministrul a subliniat că pentru obţinerea indemnizaţiei, potrivit noilor propuneri legislative, va fi nevoie de mult mai multe acte şi procesul va fi mai dificil.

Legea este prevăzută să între în aplicare la 1 iulie 2016.

stiripesurse.ro

foto arhivă

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA