VANDALIZARE ÎN SIGHETU MARMAȚIEI – Înscrisuri antisemite pe casa memorială „Elie Wiesel”. Poliția a deschis o anchetă

1
624
FOTO: inshr-ew.ro

VANDALIZARE ÎN SIGHETU MARMAȚIEI  Lucrătorii din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Maramureş au demarat, sâmbătă, o anchetă după ce în cursul nopţii trecute, pereţii faţadei Casei Memoriale „Elie Wiesel” din municipiul Sighetu Marmaţiei au fost vandalizaţi cu trei înscrisuri antisemite, făcute cel mai probabil cu spray roşu.

Loading...

În comunicatul citat se aminteşte că scriitorului şi filozofului american de origine română Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, i-a fost conferită distincţia de Cetăţean de Onoare (post – mortem) al judeţului Maramureş, în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Maramureş nr. 179 din 29 septembrie 2016.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a solicitat administratorilor Casei memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei – primăria şi Muzeul Maramureşului -, precum şi organelor judiciare şi de anchetă „să trateze cu maximum de responsabilitate” incidentul de vineri noapte.

Noaptea trecută, Casa memorială ‘Elie Wiesel’ din Sighetul Marmaţiei a fost vandalizată, pe zidurile exterioare ale imobilului fiind scrise mesaje cu caracter antisemit şi insultător. Actul grotesc nu este un atac doar la memoria lui Elie Wiesel, ci a tuturor victimelor Holocaustului. Solicităm administratorilor casei memoriale, primăria şi Muzeul Maramureşului, precum şi organelor judiciare şi de anchetă să trateze cu maximum de responsabilitate acest incident de o maximă gravitate. Combaterea antisemitismului şi a negării Holocaustului reprezintă atitudini asumate de preşedinţia, parlamentul şi guvernul României. Memoria lui Elie Wiesel nu merită o asemenea jignire din partea membrilor comunităţii natale”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul INSHR-EW, potrivit Digi24.

Şi Ambasada Statului Israel la Bucureşti şi-a exprimat consternarea cu privire la „gestul îngrozitor de a vandaliza casa memorială a scriitorului Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei„.

Ambasada condamnă acest act antisemit fără precedent şi are încredere că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în faţa justiţiei pentru a fi , pedepsiţi. Ambasada Statului Israel a fost informată cu privire la faptul că autorităţile locale au îndepărtat deja înscrisurile antisemite şi, pe această cale, doreşte să le mulţumească pentru reacţia promptă„, se menţionează într-un comunicat al Ambasadei.

Sursă info: Digi24

1 COMENTARIU

  1. Un incident cum nu se poate mai dubios.
    Există următoarele posibilități:
    1. sau mâzgăliturile alea au fost făcute de către vreun teribilist / prost / idiot / drogat etc. – și atunci nu au nici o relevanță și nu motivează scandalul intern și internațional;
    2. sau, după cum se știe, Institutul Wiesel de la București a cerut să i se transfere pe gratis Casa lui Wiesel în proprietate, iar Consiliul local Sighet s-a opus; și atunci este un mod convingător de a demonstra că administrația locală Sighet nu este capabilă să poarte de grijă Casei Wiesel;
    3. sau este o provocare cu scopul de a demonstra că în România există, totuși, „antisemitism” și atunci acest incident poate contribui la justificarea existenței Institutului Wiesel, cu angajați anti-români, întreținuți cu fonduri uriașe de către statul român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.