AcasăActualitateSocialVAI DE SĂNĂTATEA NOASTRĂ - România, printre ţările europene cu cei mai...

VAI DE SĂNĂTATEA NOASTRĂ – România, printre ţările europene cu cei mai puţini medici

spot_img

DISTRIBUIȚI

România este unul dintre statele europene care înregistrează un deficit major în ceea ce priveşte personalul medical. Spre deosebire de spitalele judeţene, unde numărul doctorilor e aproape suficient, medicii şi asistenţii medicali sunt din ce în ce mai puţini în unităţile medicale orăşeneşti, arată raportul „Femeile şi bărbaţii: parteneriat de muncă şi viaţă”, elaborat de Institutul Naţional de Statistică (INS). În anul 2011, în România reveneau 208 medici şi 66 de stomatologi la suta de mii de locuitori. La nivel european, în urma ţării noastre s-a situat Polonia, unde existau 239 de medici, respectiv 36 de dentişti la suta de mii de locuitori. La polul opus, sistemul de sănătate cu cei mai mulţi specialişti este cel din Grecia, unde la suta de mii de locuitori s-au înregistrat 614 medici şi 128 de stomatologi, notează studiul INS.

Specialiştii şi pacienţii susţin, la unison, că migraţia medicilor şi asistentelor din România către alte state europene, unde salariile sunt şi de şapte ori mai mari, va continua în viitorul apropiat. Cei care au de pierdut sunt bolnavii, subliniază Cezar Irimia, preşedintele APCR. „La un moment dat, aveam un deficit de 40.000 de salariaţi în sistemul de sănătate. În astfel de condiţii este imposibil să beneficiezi de asistenţă medicală de calitate”, a explicat reprezentantul pacienţilor. 

Bolile de inimă şi tumorile omoară românii pe capete

Potrivit raportului „Femeile şi bărbaţii: parteneriat de muncă şi viaţă”, elaborat de Institutul Național de Statistică, nu doar bolile cardiovasculare ucid românii pe capete, ci şi diferitele tipuri de cancer. De altfel, studiul INS din 2015 confirmă faptul că tumorile sunt ucigaşul numărul doi în România, cu peste 1.500 de decese la suta de mii de locuitori. Cu toate acestea, în anul 2013 rata mortalităţii a scăzut uşor la bărbaţi, însă a înregistrat o creştere uşoară la femei.

„Românii nu au acces la investigaţii cum sunt RMN-ul sau computerul tomograf.  Între timp, boala avansează, tratamentul nu vine la timp, iar pacientul moare cu zile. Realitatea este una dură. Oamenii nu merg la medic, iar dacă ajung la doctor, stau la cozi care îi determină să renunţă la tratament. Este dificil să vorbim de o îmbunătăţire a sistemului de sănătate. Prigoana care s-a îndreptat asupra medicilor nu face decât să înrăutăţească starea actuală din sistem, pentru că specialiştii pleacă pe capete, iar pacienţii nu au acces la ei”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Cronice din România (APCR).

Mai multe decese în mediul rural

Pe de altă parte, statisticile INS arată că, faţă de anul 2012, în 2013 numărul deceselor a scăzut, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, decesele de la sate continuând să înregistreze valori mai mari decât cele din mediul urban.

„Mortalitatea feminină a avut valori superioare celei masculine în cazul bolilor aparatului circulator şi a bolilor endocrine, de nutriţie şi metabolism. Pentru celelalte cauze de deces se manifestă o supramortalitate masculină”, se mai arată în raportul „Femeile şi bărbaţii: parteneriat de muncă şi viaţă”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA