AcasăEveniment#UTURN AGAINST VIOLENCE – Acțiune de conștientizare și combatere a violenței în...

#UTURN AGAINST VIOLENCE – Acțiune de conștientizare și combatere a violenței în rândul tinerilor băimăreni  

spot_img

DISTRIBUIȚI

#UTURN AGAINST VIOLENCE   Ieri, în cadrul programului Baia Mare Capitala Tineretului din România am dat startul proiectului #Uturn Against Violence. Astfel ne propunem să facem un prim pas în vederea crearea unui mediu favorabil dezvoltării unor comportamente paşnice ale tinerilor atât în incinta şcolii cât şi la nivel comunitar. Principiile pe care este construit proiectul nostru fac apel la îmbinarea unor metode de lucru cu tinerii non-formale în rezolvarea unor contexte reale de viaţă. Ne propunem să cunoaştem şi să identificăm fenomenele de violenţă din viaţa tinerilor băimăreni precum şi a cauzelor care le generează.

Totodată ne propunem derularea unor activităţi practice de combatere a violenţei în rândul tinerilor. Am hotărât să utilizăm un instrument mai prin obişnuit şi, cu ajutorul unor tineri actori, am pus în scenă un spectacol de teatru forum ce doreşte să atragă atenţia asupra problemei legate de violenţă, de ceea ce înseamnă cu adevărat să fii victimă sau agresor. Prin spectacolul de teatru tragem un semn de alarmă tinerilor din ziua de astăzi şi încercăm să îi facem să conştientizeze gravitatea situaţiei şi rolul pe care aceştia îl au în prevenirea abuzurilor de orice fel.

Am demarat aceste spectacole la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, urmând ca în zilele următoare acesta să se desfăşoare şi la Colegiul Tehnic „George Bariţiu”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” şi Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” Baia Mare.

Am pornit de la o întrebarea simplă: „De ce teatrul trebuie să păstreze o linie de demarcaţie atât de clară între actori şi spectatori când ar putea face mult mai mult?” Dacă însăşi spectatorii devin actori şi fantezia scenei se întrepătrunde cu realitatea procesul de învăţare (în funcţie de subiectul abordat) este mult mai intens şi astfel se împleteşte într-un mod armonios o manifestare cu caracter pur cultural cu tehnici educaţionale moderne, non-formale. Prin intermediul acestei forme de manifestare artistică teatrul vine printre tineri, se întrepătrunde cu viaţa lor, reuşindu-se astfel crearea unui produs care să conducă la dobândirea de noi abilităţi sociale pentru participanţi.

Fiind un proiect de tineret, tot ceea ce se întâmplă în cadrul acestuia este ceva inovativ, realizat doar de tineri pentru tineri. Punctul de plecare al oricărei iniţiative relevante în domeniul combaterii violenţei, pentru o comunitate îl reprezintă nevoile membrilor ei. O cunoaştere în profunzime a dificultăţilor curente sau potenţiale cu care se confruntă tinerii, părinţii sau comunitatea în general a fenomenului de violenţă este o condiţie esenţială pentru dezvoltarea unor măsuri de intervenţie adecvate. La finalul proiectului vom da publicităţii o analiză cu privire la percepţia tinerilor asupra acestui fenomen precum şi o serie de propuneri de combatere a violenţei între tineri care sperăm să reprezinte noi direcţii de dezvoltare a activităţii noastre.

Proiectul #Uturn Against Violence este implementat cu sprijinul Municipiului Baia Mare.

 

Comunicat de presă Baia Mare Capitala Tineretului din România

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA