UNELE VERZI, ALTELE MARO – De ce sticlele de bere sunt de culori diferite?

0
545

În timp ce experţii în domeniul berii ştiu câte ceva despre culoarea unei sticle de bere, mulţi consumatori nu acordă prea multă importanţă motivului pentru care sticlele de bere au culori diferite. Unele sunt verzi, altele maro sau transparente. Care este scopul tuturor acestor culori diferite? Ei bine, o parte ţine de estetică, în timp ce restul este ştiinţă, arată Gustarte.

De ce recipiente de sticlă?

Berarii experimentau cu recipiente de sticlă pentru bere încă din secolul al XVI-lea, deşi dovada îmbutelierii comerciale apare în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Cea mai mare problemă era faptul că sticla făcută pentru îmbuteliere nu era suficient de puternică pentru a menţine presiunea dioxidului de carbon. Cu toate acestea, o sută de ani de inovare au ajutat producătorii de bere să îşi dea seama de eficacitatea sticlei cu gât lung.

Diferite forme de sticlă

Berea vine într-o varietate de forme de sticlă, cele cu gâtul lung fiind cele mai populare. Desigur, sticla folosită acum este mai puternică, astfel încât forma sticlei poate fi diferită fără a avea consecinţe grave. Deşi sticlele există de la mijlocul secolului al XVII-lea, producţia şi cererea pentru sticle de sticlă nu au crescut decât după primul război mondial.

Şi totuşi, de ce diferite culori?

Berarii au început să foloseasca sticla deoarece păstra berea mai proaspată pentru mai mult timp. Cu toate acestea exista o problemă serioasă: în cazul în care berea era lăsată la soare prea mult timp dezvolta un miros şi un gust foarte urât. Oamenii de ştiinţă au descoperit că razele ultraviolete de la soare descompun acizii alfa din hamei care reacţionează apoi cu sulful prezent în bere, formând o substanţă chimică aproape identică cu cea pulverizată de sconcs. Soluţia a fost aceea de a colora sticlele de bere pentru a le proteja de razele UV. Similar cu modul în care ochelarii de soare vă ajută să vă protejaţi vederea, sticla de bere maro închis împiedică berea să se strice. Atunci, de ce bere în sticlă verde? Aceasta oferă o protecţie UV foarte mică.

Continuarea, AICI.

Sursă foto.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.