ACTUALIZARE/ DSP A CONFIRMAT – Copiii și angajații de la grădinița Teddies din Baia Mare, intoxicați cu Salmonella. Materiile prime NU conțin bacteria

1
2781
Foto: Rapid Microbiology

DSP A CONFIRMAT  Cazul copiilor și angajaților dintr-o cunoscută grădiniță privată din Baia Mare ajunși de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase din oraș ia amploare.

Atât cei mici, cât și mai mulți adulți au ajuns la spital cu stări de rău, vărsături, diaree și dureri abdominale, bănuindu-se că ar fi fost intoxicați cu bacteria Salmonella.

În urma verificărilor efectuate de inspectorii DSP și a faptului că, timp de mai multe zile la rând, atât copiii care frecventează grădinița cât și angajați ai acesteia au ajuns la spital, grădinița privată Teddies a fost închisă temporar.

Zilele trecute au fost prelevate mai multe probe pentru a se stabili dacă este vorba despre Salmonella sau un alt virus, dar și care este alimentul contaminat care i-a îmbolnăvit pe copii.

„Au fost 50 de consumatori iar numărul total de îmbolnăviri a fost 25, din care, pe grupe de vârstă avem 11 cazuri din grupa 1-4 ani, 12 cazuri din grupa 5-9 ani, un caz din grupa 20-24 de ani și un caz din grupa de vârstă 35-44 de ani. Formele clinice au fost medii și ușoare: greață, vărsături alimentare, scaune diareice, crampe abdominale, subfebrilități. S-a identificat în coprocultura a patru pacienți Salmonella cu grup D, două persoane din cadrul personalului angajat din grădiniță la fel – Salmonella grup D. Din probele de mâncare, de alimente preparate (n. r. s-a identificat bacteria), Salmonella grup D”, a declarat dr. Rareș Pop, directorul DSP Maramureș, pentru ActualMM.

Tulpinile de Salmonella deținute de DSP vor fi trimise la Institutul Cantacuzino pentru a se afla despre ce fel de genotip de Salmonella este vorba.

Întrebat care au fost preparatele din care s-au luat probe și a rezultat că sunt contaminate cu Salmonella, directorul DSP a spus că este vorba despre „un soufle de leurdă și o supă”.

De asemenea, dr. Pop ne-a declarat că Direcția Sanitar Veterinară a luat probe din toate alimentele de bază din grădinița Teddies folosite pentru prepararea mâncării cu care copiii au fost îmbolnăviți. Din fericire, starea tuturor pacienților evoluează în bine, fiind tratați cu antibiotice.

ACTUALIZARE

 

Noi detalii șocante apar în cazul copiilor de la grădinița privată Teddies din Baia Mare, îmbolnăviți cu bacteria Salmonella. În urmă cu câteva ore, directorul DSP Maramureș, dr. Rareș Pop, a confirmat că mai mulți copii și angajați ai grădiniței au luat bacteria și, în urma unor probe prelevate de inspectorii DSP din mâncarea gătită pentru cei mici s-a descoperit faptul că aceasta era infectată cu Salmonella.

În paralel, angajații DSVSA Maramureș au prelevat probe din alimentele de bază aflate în grădiniță și folosite pentru a stabili care este sursa îmbolnăvirii atâtor oameni cu periculoasa bacterie.

Mirarea nu le-a fost mică să afle, din datele furnizate de laborator, că nici unul dintre alimentele folosite pentru prepararea mâncării (potrivit directorului DSP este vorba despre un soufle de leurdă și o supă) nu era infestat cu Salmonella.

Mai exact, preparatul servit copiilor a fost infestat cu bacteria în timpul manipulării sau chiar preparării acestuia de către angajații grădiniței.

Din datele furnizate de laboratorul DSVSA Maramureș rezultă faptul că materiile prime pe care le-am recoltat în vederea stabilirii sursei acestei probleme care a fost la grădinița respectivă, confirmă faptul că materiile prime nu conțin nici un agent etiologic care ar fi putut fi incriminat. Deci, cu alte cuvinte, există posibilitatea ca, contaminarea, să fie ulterioară: în timpul manipulării sau chiar preparării produselor finite, a declarat directorul adjunct al DSVSA Maramureș, dr. Vasile Pop, pentru TL+.

Ne putem doar imagina în ce mod ar fi putut fi infestată mâncarea care a ajuns pe masa copiilor.

 

Adrian Barbur

Te-ar mai putea interesa

Loading...

1 COMENTARIU

  1. D-le Adrian Barbur, nu ati mai avut timp sa va terminati articolul? Ati copiat ceea ce va trimis DSV- ul si atat. ” forme usoare si medii”, ati fost macar pana acolo(spitalul de boli infectioase) sa va informati ? Macar ati vorbit cu vreunul din parinti? Da eu sunt unul din acei parinti, copilul meu este Inca perfuzat de sapte zile. Da ma scuzati dar este un cacat de articol facut de un rahat de ziarist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.