AcasămodeleTRADIŢIONAL - Start la Târgul de fete de pe Muntele Găina

TRADIŢIONAL – Start la Târgul de fete de pe Muntele Găina

spot_img

DISTRIBUIȚI

TRADIŢIONAL. Târgul e încununarea tradițiilor din Apuseni, fiind recunoscut ca fiind cea mai amplă și vestită sărbătoare montană în aer liber din Estul Europei. Astăzi, turiștii urcă pe Muntele Găina pentru a cunoaște locurile în care aveau loc, acum câteva secole, căsătoriile pe munte între feciori și fete. În timpul evenimentului, Muntele Găina devine un imens spațiu de târguri populare și concerte de muzică, cuprinzând, totodată, finala concursului „Cultură pentru cultură”.

Târgul de fete de pe Muntele Găina se derulează în fiecare an în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie. În acest an manifestările culturale ocazionate de această nedee muntenească vor avea loc în perioada 16-17 iulie şi se vor desfăşura în comuna Avram Iancu şi sus pe platoul de pe Muntele Găina. Timp de două zile vor avea loc concursuri, spectacole folclorice şi concerte pentru tineret, târgul meşterilor populari, manifestări cultural-patriotice, parada portului popular.

Sărbătoarea va fi întregită în acest an şi de un eveniment patriotic ce va avea loc la Complexul muzeal ,,Avram Iancu,, unde va fi expus timp de două zile testamentul original al marelui erou Avram Iancu.

Târgul de Fete va debuta, sâmbătă, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, unde la ora 12.00 va începe o paradă a portului popular în cadrul căreia vor defila reprezentanţii comunelor din judeţul Alba, dar şi Ansamblul folcloric „Pomnênka” din Cehia.

La ora 13.00 este programată finala Festivalului Concurs „Cultură pentru Cultură” la care vor participa câştigătorii locurilor I de la toate secţiunile de concurs din zonele Blaj, Sebeş, Ocna Mureş şi Munţii Apuseni. La ediţia din acest an juriul concursului va fi format din: Sergiu Vitalian Vaida – realizator emisiuni folclorice, prof. univ. dr. Ilie Moise – cercetător, prof. Mircea Câmpeanu – etnomuzicolog, Tiberiu Groza – director Ansamblul Dor Transilvan din Cluj Napoca, prof. Adam Romi – sculptor, grafician, pictor, prof. Ramona Cucea – specialist gastronom.

De la ora 18.00 pe scena din Avram Iancu vor evolua Ansamblul Folcloric „Arieşul” din Câmpeni, dirijat de prof. Gheorghe Bădău, şi Ansamblul Folcloric „Pomnênka” din Cehia.

La ora 19.00 este programat un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba cu soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa (dirijor Alexandru Pal). În spectacol sunt incluse şi recitaluri susţinute de Leontina Fărcaş, Cornel Borza, Cornelia Radocea şi Nicolae Furdui Iancu.

La ora 22.00 manifestările din Avram Iancu se vor încheia cu focuri de artificii.

Sâmbătă seara – Târgul de Fete se mută pe Muntele Găina, unde de la ora 21.00 vor evolua Gino & Band, Trupa Ro-Mania şi Formaţia Direcţia 5. Petrecerea va continua pe Muntele Găina până târziu în noapte cu discotecă în aer liber, focuri de tabără şi focuri de artificii, atmosfera fiind întreţinută de Cristi Mărcuş şi Zenit Concert.

Duminică – Târgul de Fete debutează, la ora 10.00, cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum şi oficialităţile prezente la eveniment vor depune coroane de flori.

La ora 10.30 va fi deschis Târgul Meşterilor Populari la care meşteri din întreaga ţară îşi vor prezenta roadele muncii lor respectiv obiecte tradiţionale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

La ora 11.00 va avea loc un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” Alba cu soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ (dirijor Alexandru Pal). Spectacolul va continua cu recitaluri susţinute de îndrăgiţii interpreţi Leontina Fărcaş, Traian Jurchela şi Ionuţ Fulea dar şi cu evoluţii ale Ansamblul Folcloric „Pomnênka” din Cehia şi ale ansamblurilor folclorice din judeţele Arad, Hunedoara, Cluj şi Bihor

„Târgul de Fete de pe Muntele Găina este o sărbătoare populară cu o vechime considerabilă fiind o dovadă vie a tradiţiilor noastre româneşti. Prima atestare documentare datează din 1816, însă specialiştii etnologi susţin că această frumoasă nedeie (n.r. petrecere populară) este mult mai veche. Este atât o sărbătoare populară care dăinuie peste ani dar şi încercarea noastră de a susţine şi promova meşteşugurile tradiţionale prin târgul meşterilor populari, portul popular românesc prin parada care deschide an de an Târgul de Fete dar şi muzica populară autentică prin numele mari ale folclorului românesc invitate la fiecare ediţie. Mai sunt doar câteva zile până la startul Târgului de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară românească în aer liber, iar invitaţia noastră este la fel ca în fiecare an: Hai pe Muntele Găina! Hai pe muntele dragostei!”, a spus Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA