TOP 5 DESTINAȚII – Locuri din județul Maramureș pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată!

1
1244
foto http://www.dozadebine.ro

TOP 5 DESTINAȚII   Multe locuri sunt de vizitat în Maramureş, judeţul fiind una dintre cele mai căutate destinaţii turistice. Dincolo de tradiţii şi obiceiuri păstrate nealterate, turiştii au ocazia să vadă o serie de curiozităţi, iluzii optice care ne pot zăpăci, dar şi obiective din categoria „cel mai” sau „unicul”.

Cea mai înaltă cascadă din ţară, unicul lac din Europa care îşi schimbă culoarea sau singurul loc unde se râde de moarte, sunt doar câteva dintre curizităţile Maramureşului. Cinci dintre cele mai interesante locuri de văzut sunt prezentate în rândurile de mai jos, însă pe lângă acestea mai pot fi întâlnite o mulţime de locuri şi lucruri rare din Maramureş.

Lacul Albastru din Baia Sprie este singurul lac care îşi schimbă culoarea, în funcţie de anotimp şi temperatură. Lacul s-a format prin prăbuşirea unei galerii miniere numite „Domnişoara”, între anii 1919 – 1920. Conţinutul apei bogat în substanţe ce provin din vechea galerie de mină oferă apei o culoare verde-albăstrui unică, ce se poate modifica, însă, în funcţie de anumiţi factori.

Despre Mănăstirea Peri din Săpânţa se spun că este cea mai înaltă construcţie din lemn din Europa, cu turnul înalt de 78 de metri. Mănăstirea a fost construită în 1997, la hotarul localităţii Săpânţa, din dorinţa de a reînnoda tradiţia istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail, din Peri, Maramureş, astăzi pe teritoriul Ucrainei. Acolo, a existat o mănăstire ridicată de nepoţii lui Dragoş Vod in 1391, iar timp de peste 300 de ani, aici şi-a avut sediul Episcopia Română a Maramureşului. În 1783 a fost distrusă. Biserica a fost construită în stil maramureşean fiind placată iniţial cu 8,5 kilograme de aur, iar crucea este înaltă de şapte metri, la rândul ei fiind învelită cu patru kilograme de aur.

Cea mai înaltă cascadă din România se află la Borşa, fiind vorba despre Cascada Cailor. Căderea de apă are o înălţime de 80 de metri şi face parte din Rezervaţia Naturală de tip ştiinţific Piatra Rea. Cascada s-a format de-a lungul râului Fântâna la altitudinea de 1.300 de metri.

Un sector de drum situat la ieşirea din Cavnic oferă trecătorilor o iluzie optică ce poate zăpăci pe oricine. Obiectele lăsate să se rostogolească pe asfalt o iau la deal, în loc să se rostogolească la vale, cum ar fi firesc datorită gravitaţiei. S-au încercat o mulţime de explicaţii, însă cea mai plauzibilă este aceea a unei iluzii optice.

La Săpâţa este singurul loc din lume unde se râde de moarte. Cimitrul Vesel, înfiinţat în 1935 de artistul Stan Ioan Pătraş, este faimos pentru crucile sale viu colorate şi pentru epitafurile hazlii de pe cruci. Acestea conţin date despre defunct, însă sunt expuse într-un mod amuzant, ceea ce-l face unic.

Sursă info și foto.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

1 COMENTARIU

  1. Dacă vrei să-ți strici un concediu, vino in Maramures!
    După ce ai facut 14 ore cu masina de la București pâna la Baia Mare, va recomand sa mai pierdeți inca 7 ore și ajungeți la Viena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.