TITLU – Elie Wiesel, cetățean de onoare post mortem al județului Maramureș

0
130
foto proprofs.com

TITLU Consilierii județeni maramureșeni au aprobat astăzi, 29 septembrie, cu unanimitate de voturi, acordarea scriitorului Elie Wiesel a titlului de cetățean de onoare post mortem al județului Maramureș.

TITLU „Propunerea a venit din partea autorităților locale din Sighetu Marmației. Cred că este un lucru cu care Maramureșul îi este dator scriitorului.

Vorbim despre Elie Wiesel, despre o personalitate mondială, daca vreți despre o personalitate care face cinste județului Maramureş. O personalitate care poate nu de de fiecare dată a fost recunoscută la nivelul pe care îl merita. Au fost alte state ale lumii care au reuşit să-i acorde o mult mai mare importanță decât am reușit noi. Eu cred că trebuie să facem acest gest de reparație morală ”- a spus președintele Consiliului Județean Maramureş, Gabriel Zetea.

La rândul său, fostul prefect Anton Rohian a arătat că demersul este unul lăudabil, respectiv gestul va fi unul extrem de apreciat în condițiile în care cu ocazia Bicentenarului Independenței Statelor Unite ale Americii numele lui Elie Wiesel a fost gravat alături de numele altor 11 personalități de rang înalt pe soclul Statuii Libertății.

Propunerea de acordare a titlului a primit votul unanim al consilierilor județeni care au păstrat și un moment de reculegere în memoria scriitorului.

Elie Wiesel s-a născut în Sighetu Marmației, fiind al treilea copil al familiei. A fost deportat în lagărele de la Birkenau și Auschwitz. Singurul supraviețuitor al familiei s-a stabilit în Franța, iar ulterior a emigrat în Statele Unite unde a devenit profesor de știinţe umaniste la Universitatea din Boston. A   fost consilierul președintelui SUA în probleme de Holocaust, iar în 1986 a primit Premiul Nobel pentru pace.

C.A.

sursa foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.