AcasăActualitateSocialSUPRAVIEȚUIREA LIMBII ROMÂNE - Moneda națională a românilor este LEUL, nu RON-ul!

SUPRAVIEȚUIREA LIMBII ROMÂNE – Moneda națională a românilor este LEUL, nu RON-ul!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Denominarea leului, din 2005, a taiat din zerorurile monedei nationale, insa pe langa acest lucru a mai avut un efect bizar: a introdus in spatiul public o noua greseala de limba romana. Pentru tot mai multe persoane, costul unui produs nu mai este exprimat in ”lei”, asa cum ar fi corect, ci in… roni.

De la telefoane inteligente pana la cartofi, toate se cumpara in „roni”, fie ca le achizitionam de la mall, din magazine cu staif sau din piata de langa casa. Asadar, lumea prefera inexistentul „ron” neaosului „leu”.

De ce nu e corect sa spunem „ron” sau „roni”? Potrivit Constitutiei Romaniei, moneda nationala este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul.

In schimb, ron este doar un cod valutar, fiind o abreviere a sintagmei englezesti ROmanian New, asa cum USD este simbolul bancar pentru dolarul American, iar GBP, pentru lira sterlina. Cu toate astea, n-am auzit pe nimeni spunand – ”Cati usd ma costa un computer cumparat din State?”.

Aceste coduri valutare sunt folosite in sistemul bancar si in mediul de afaceri la nivel mondial, insa ele nu trebuie preluate in vorbirea curenta.

Potrivit site-ului abrevierile.ro, codurile pentru monedele nationale ale lumii sunt definite prin Standardul ISO 4217, publicat de catre Organizatia Internationala de Standardizare.Codurile valutare sunt formate din primele 2 litere ale codurilor nationale ce fac parte din standardul ISO 3166-1 alpha-2 si, de obicei, a treia litera e litera initiala a denumirii valutei.
De exemplu, codul valutar pentru yenul japonez este JPY — JP (Japonia) + Y (yen). Acest principiu elimina problema folosirii denumirilor „dolar”, „franc” sau „lira” in denumirile valutelor mai multor tari. In privinta Romaniei, codul valutar este, incepand din 2005, RON (Romanian New) pentru a-l diferentia de ROL (Romanian Leu), codul valutar al vechiului leu (anterior denominarii). (avocatnet.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA