AcasăslolvaciaSUPRAVIEȚUIREA LIMBII ROMÂNE - Dânsul și dânsa, adică politețea inexistentă

SUPRAVIEȚUIREA LIMBII ROMÂNE – Dânsul și dânsa, adică politețea inexistentă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Mulți oameni folosesc pronumele „dânsul” sau „dânsa” ca pe unele de politețe, arătându-și astfel respectul față de interlocutor. Totuși, contrar percepției generalizate, aceste pronume nu sunt unele de politețe.

”Dânsul”, ”dânsa”, ”dânșii” sau ”dânsele” nu sunt pronume de politețe, ci pronume personale, ceea ce le plasează pe același palier cu “el”, “ea”, “ei” sau “ele”.

În limba română, pronumele de politețe este “dumneavoastră”, cu diversele sale forme, în funcție de cum este folosit într-o frază sau propoziție (”dumneata”, ”dumitale”, ”dumnealui”, ”dumneai”, ”dumnealor” etc).

Nu uitați că pronumele „dumneavoastră”  impune ca acordul cu predicatul să se facă la plural, chiar dacă adresarea se referă la o singură persoană. (”Dumneavoastră mergeți cu mașina”, nu ”Dumneavoastră mergi cu mașina”).

Limbajul colocvial permite și folosirea variantelor “matale” sau “mata”.

De cealaltă parte, pentru un limbaj oficial sau protocolar, există și forma reverențioasă care exprimă cel mai înalt grad de respect. Printre acestea se numără: Domnia Sa sau Excelența Sa. (avocatnet.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA