AcasăLifestyleSănatateŞTII CE SĂ FACI? - Semne ale unui accident vascular cerebral ascuns

ŞTII CE SĂ FACI? – Semne ale unui accident vascular cerebral ascuns

spot_img

DISTRIBUIȚI

ŞTII Aşa cum se întâmplă cu multe alte boli, simptomele accidentelor vasculare cerebrale sunt adeseori confundate cu alte probleme şi ajung să fie ignorate.

ŞTII Din moment ce atacurile cerebrale pot cauza leziuni grave, motiv pentru care accidentul vascular cerebral se află pe locul cinci în topul celor mai letale boli de pe glob, adresarea la timp a simptomelor poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

De regulă, simptomele accidentelor vasculare cerebrale sunt:

(1) Dureri de cap sau migrene severe

(2) Stare de epuizare fizică cu debut subit

(3) Probleme de vedere la unul dintre ochi – Vedere înceţoşată sau dublarea vederii la unul dintre ochi.

(4) Stare de confuzie şi lentoare în gândire – La declanşarea unui atac cerebral, anumite părţi ale creierului încetează să mai fie irigate cu sânge, iar lipsa oxigenării îngreunează sau face imposibil actul gândirii sau al vorbirii.

Venind în completarea grilei de simptome clasice, Asociaţia Americană de Accidente Vascular-Cerebrale a întocmit metodă FAST, un instrument simplu prin care poate fi recunoscut şi negociat accidentul vascular cerebral:

(5) Amorţirea unei părţi a fetei (semipareza facială)

(6) Amorţirea unuia dintre braţe timp de mai mult de câteva minute

(7) Dificultate de exprimare sau incoerenţa în vorbire

(8) Viteză de reacţie la simptome:

Ce poţi face în caz de accident vascular?

Sfaturile prezentate aici sunt salvatoare de vieţi!

Evit[ pe cât posibil să intri în panică. Nu mişcă niciodată victima în aceste cazuri, indiferent de circumstanţe. Orice efort sau mişcare bruscă a pacientului creşte exponenţial riscul de rupere a capilarelor subţiri ce iriga creierul, rezultatul fiind hemoragia cerebrală!

Dacă ai noroc să ai o seringă la îndemână, cu atât mai bine; în caz contrar, un ac obişnuit pentru cusut este suficient pentru intervenţia ilustrată în continuare.

1. Încinge acul în foc. Foloseşte flacăra unei lumânări sau a unei brichete pentru a steriliza acul, apoi înţeapă cu el vârful fiecărui deget de la mâinile victimei.

2. Nu este necesară vreo intervenţie complicată de acupunctură; încearcă doar că înţepăturile să fie la o distanţă de câţiva milimetri de unghie.

3. Înţepăturile trebuie să fie suficient de adânci încât să producă sângerarea.

4. Dacă sângele nu începe să se prelingă imediat din înţepături, strânge degetele pacientului pentru a forţă sângerarea.

5. După înţeparea tuturor degetelor victimei, aşteaptă aproximativ 10 minute. În acest răstimp victima îşi va recăpăta cunoştinţă!

6. În cazul în care gură victimei se strâmbă la instalarea atacului cerebral, masează viguros urechile pacientul până acestea se iriga bine cu sânge.

7. Apoi foloseşte acelaşi ac pentru a înţepa uşor lobul fiecărei urechi, astfel încât să se prelingă câteva picături de sânge din fiecare ureche în parte.

Musculatura gurii pacientului va reveni la normal în decurs de câteva minute.

Aşteaptă până ce victima îşi recapătă cunoştinţa şi forţele, apoi du-o de urgenţă la spital.

sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA