AcasăAlteleEconomicSTICLA ȘI BORCANUL - Vom plăti doi lei pentru fiecare ambalaj, care...

STICLA ȘI BORCANUL – Vom plăti doi lei pentru fiecare ambalaj, care vor fi recuperați ulterior

spot_img

DISTRIBUIȚI

STICLA ȘI BORCANUL Faimosul slogan de pe timpul regimului comunist „Recuperare, reciclare, refolosire” va fi pus din nou în practică: Ministerul Mediului propune modificarea legii deşeurilor, astfel încât pentru fiecare ambalaj care poate fi reutilizat cumpărătorul să achite în magazin doi lei, urmând să şi-i recupereze atunci când va returna ambalajul.

Un proiect de OUG al Ministerului Mediului (pentru modificarea şi completarea Legii deşeurilor şi a Legii privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje) propune ca, pe lângă preţul produsului pe care-l cumpărăm să plătim 2 lei pe ambalajul respectivului produs, bani pe care-i putem recupera dacă ducem ambalajul înapoi la magazin.

Propunerea este inclusă în Proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 şi a Legii nr. 249/2015, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, care se va aplica însă abia după ce e aprobat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial.

„Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi: a) să aplice sistemul garanţie pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori”, scrie în proiectul de act normativ.

Cu alte cuvinte, vom merge la supermarket, vom cumpăra apă minerală îmbuteliată în sticlă ori vreun borcan de compot, pentru care vom plăti pe lângă preţul produsului şi 2 lei garanţia, urmând ca data viitoare când mergem la cumpărături să ne luăm sacoşa cu sticle şi borcane şi să ne primim banii înapoi.

Exact aşa cum era pe timpul lui Ceauşescu. Doar că atunci comercianţii ofereau posibilitatea ca, la achiziţia produselor, cumpărătorul să poată da la schimb sticlele şi borcanele goale, fără a mai plăti în plus. Potrivit proiectului de act normativ supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului, sistemul de garanţie este sistemul „prin care cumpărătorul, la achiziţionarea unui produs ambalat, plăteşte vânzătorului o garanţie sub forma unei sume de bani care îi este rambursată atunci când ambalajul este returnat”.   Concret, vânzătorul va menţiona clar în preţul produsului şi preţul acestei garanţii în valoare de 2 lei. Cumpărătorul va fi de asemenea informat, atunci când achiziţionează un produs ambalat, că ambalajul pate fi reutilizat, care este modalitatea de preluare a ambalajului şi că cei 2 lei vor fi returnaţi cumpărătorului atunci când va aduce ambalajul la reciclare.

„Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea garanţiei”, se arată în documentul citat. Ambalaj primar înseamnă „ambalaj conceput şi realizat pentru a îndeplini funcţia de unitate de vânzare, pentru utilizatorul final sau consumator, în punctul de achiziţie”.

În ceea ce priveşte „pregătirea pentru reutilizare”, aceasta defineşte operaţiunile de verificare, curăţare sau valorificare prin reparare, prin care produsele ori componentele produselor care au devenit deşeuri sunt pregătite pentru a fi reutilizate fără altă preprocesare.

Proiectul de act normativ nu specifică lista ambalajelor care pot fi reutilizate şi nici dacă sticlele şi borcanele goale, spre exemplu, pot fi returnate vânzătorului pentru a nu mai plăti garanţia de 2 lei pentru noile produse achiziţionate care sunt ambalate în sticle şi borcane.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA