STATUL ROMÂN VINOVAT DE COMPLICITATE LA AGRESIUNE – România, condamnată la CEDO din cauza unui ofiţer SRI

0
162

STATUL ROMÂN Românii vor plăti din buzunarul lor daune morale unor tineri, după ce aceştia au fost bătuţi crunt de un ofiţer SRI, iar instituţiile statului au muşamalizat dosarul.

STATUL ROMÂN Decizia aparţine Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi a fost publicată recent în Monitorul Oficial.

Suma nu este foarte mare, dar atitudinea sfidătoare a SRI, care a refuzat să colaboreze cu Poliţia şi să-şi lase angajatul să răspundă în faţa legii, este revoltătoare.

Curtea Europeană a consemnat faptul că statul român, prin clasarea dosarului, a devenit complicele atacatorilor şi acceptă tacit violenţa motivată de ură.

România a fost condamnată de CEDO la plata a 14.000 de euro drept daune morale către doi tineri, din cauza ineficienţei organelor de cercetare penală în investigarea atacului homofob căruia aceştia i-au căzut victimă în anul 2006.

Potrivit hotărârii Curţii, statul român trebuie să plătească 7.000 de euro fiecărui reclamant pentru prejudiciul moral şi 3.863,02 euro cheltuieli de judecată, plus orice sumă ce poate fi datorată de reclamanţi cu titlu de impozit.

CEDO a constatat că România a încălcat dreptul celor doi petenţi de a nu fi supuşi la tratamente degradante, cât şi dreptul acestora de a nu fi discriminaţi de autorităţi.

Curtea consideră că autorităţile se fac vinovate de o investigaţie ineficientă, pentru că nu au anchetat riguros infracţiunile motivate de ură, astfel încât statul a devenit complicele atacatorilor, acceptând tacit violenţa.

Reclamanţii M.C., născut în 1978, din Bucureşti, şi A.C., născută în 1986, din Curtea de Argeş, au sesizat CEDO la 6 februarie 2012 după ce autorităţile române au clasat dosarul penal deschis în iunie 2006, în care aceştia acuzau faptul că au fost bătuţi de un grup format din şase bărbaţi tineri şi o femeie. Filmul evenimentelor este descris pe larg în motivarea deciziei CEDO…

continuarea AICI

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.