Acasăoameni noiSTATISTICI – Românii trăiesc în locuințe prea vechi și nu au bani...

STATISTICI – Românii trăiesc în locuințe prea vechi și nu au bani să le renoveze

spot_img

DISTRIBUIȚI

STATISTICI  Românilor le-ar trebui aproximativ 4 ani să își facă în casă renovări care valorează 10.000 de lei potrivit unor calcule Libertatea pe baza unui studiu IRSOP. Asta în condițiile în care în România 3 milioane din cele 7,5 milioane de gospodării au nevoie de renovări, iar mai bine de 1,5 milioane din cele 3 milioane au nevoie de lucrări urgente.

Potrivit datelor IRSOP, la venituri medii lunare de 2.500 de lei, românii au cheltuieli medii lunare de 2.269 de lei. Dacă lună de lună ar pune deoparte cei 230 de lei rămași le-ar lua circa 3 ani, 7 luni și 2 săptămâni să strângă banii necesari pentru reparații în valoare de 10.000 de lei.

Din cele 7,5 milioane de gospodării 16% se confruntă cu probleme grave: deteriorări, igrasie, scurgeri, lumină insuficientă. Iar dacă vor să își mai construiască o casă acest lucru este și mai scump decât o simplă renovare. Asta în condițiile în care 46,5% dintre români își trăiesc viața în locuințe de o cameră sau două.
Și dacă tot vorbim de confort, la oraș, una din 11 familii nu are grup sanitar în casă, în timp ce la țară, procentul este și mai copleșitor: una din trei gospodării nu are grup sanitar în interior. Fără baie sau duș în casă sunt tot 32% dintre locuințe. Proiectul „Prima Baie” care fusese anunțat de unii deputați nu s-a mai derulat și nu e știe starea acestui proiect care anunța că românii vor fi subvenționați cu 200 de euro pentru a-și putea utila o baie în interiorul locuinței.

Potrivit aceluiași studiu, din totalul locuințelor numai una din 15 a fost construite după anul 2000. Astfel că, ponderea locuințelor făcute după acest an la țară este de 10%, în timp ce la oraș procentul este de 19%. „Între anii 2000-2012 s-au construit 197.541 de locuinţe, în timp ce cererea actuală pentru o locuinţă nouă este de aproape 1 milion numai  în urban”, se menționează în studiu.

Circa 68% dintre cei intervievaţi dorec să demareze proiecte de îmbunătăţire locativă în următorii 5 ani, iar circa 37% intentionează să facă acest lucru în următoarele 12 luni. „Prima prioritate investitională a aproape 600.000 de familii de români este îmbunătăţirea confortului locativ într-o ţară cu cel mai învechit stoc de locuinţe din UE – conform Eurostat. Cu toate acestea, veniturile medii ale românilor reprezintă jumătate din cât încasează un ceh, slovac sau croat, în timp ce costul materialelor de construcţii este relativ similar cu cel din România”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuințe.

Cele mai frecvente planuri de îmbunătăţiri locative pentru următorii 5 ani vizează renovarea locuinţei (29%), cumpărarea unei locuinţe noi (23%), cumpărarea unei case la ţară (23%), izolarea termică (23%), reparaţii la instalaţiile sanitare sau electrice (21%), achiziţionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrări la acoperiş sau terasă (15%), construirea unei case (13%), reparaţii la structura de rezistenţă (11%), cumpărarea unui teren (9%), extinderea locuinţei actuale (8%).

Continuarea, AICI.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA