STATISTICĂ – Prețul carburanților a scăzut cu 9% de la sfârșitul anului trecut

0
78

STATISTICĂ  Preţul carburanţilor a scăzut în medie cu 9% de la sfârşitul anului trecut până în 10 aprilie, ca urmare a eli­mi­nării supraaccizei şi a taxei pe valoare adăugată. Potrivit datelor colectate de ZF de pe site-ul OMV Pe­trom, cel mai mare distribuitor local de carburanţi, în cursul zilei de ieri, la staţia de pe strada Lucreţiu Pă­trăşcanu, un litru de benzină putea fi cum­părat cu 4,92 lei, în timp ce motorina costa 4,81 lei pe litru.

Valorile sunt aproape echivalente cu media de preţ pentru anul trecut. În 2016, preţul mediu pe litrul de benzină a fost de 4,92 lei, iar pentru litrul de motorină a fost de 4,75 lei, potrivit calculelor ZF.

Scăderea preţului la combustibili cu aproximativ 9% faţă de sfârşitul lui decembrie este generată în primul rând de eliminarea supraaccizei la combustibili, taxă de şapte eurocenţi în echivalent lei introdusă de guvernul Ponta în 2013. În plus, de la 1 ianuarie 2017, după intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, a fost redusă şi TVA, de la 20% la 19%, ceea ce a avut de asemenea implicaţii asupra preţului combustibililor.

Astfel, circa 50 de bani au fost eliminaţi numai din scoaterea unor taxe. În prima zi a anului, preţul pe litrul de benzină şi motorină a revenit sub pragul de 5 lei, după ce peste noapte fusese eliminată taxa de 7 cenţi. Ieftinirea de 44 de bani a fost cea mai mare aplicată peste noapte de toate companiile petroliere.

Sursă info și foto.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.