AcasăActualitateSocialSTATISTICĂ - Peste 4 miliarde de persoane nu au acces la internet

STATISTICĂ – Peste 4 miliarde de persoane nu au acces la internet

spot_img

DISTRIBUIȚI

Peste 4 miliarde de persoane nu au acces la internet pe glob, un „decalaj digital” existent în timp ce țările bogate beneficiază în cea mai mare măsură de noile tehnologii, asigură miercuri Banca Mondială.

India are cele mai multe persoane fără acces la internet (1,1 miliarde), urmată de China (755 milioane) și Indonezia (213 milioane), potrivit raportului instituției, citat de AFP.

În total, 4,2 miliarde de oameni sunt lipsiți de internet la ora actuală, adică aproape 60% din populația lumii.

Diferența este și mai mare în ceea ce privește internetul în bandă largă de care beneficiază în prezent 1,1 miliarde de persoane, reprezentând mai puțin de 15% din populația lumii.

„Trebuie să evităm crearea unei noi clase marginalizate social”, avertizează economistul-șef al BM, Kaushik Basu, citat în acest raport asupra „dividendelor digitale”.

Banca Mondială notează că și cei mai dezavantajați au beneficiat de revoluția tehnologică.

Potrivit raportului, printre 20% din cele mai sărace gospodării din lume, aproape 7 din 10 dețin de asemenea un telefon mobil.

„De fapt, aceste gospodării sunt mult mai susceptibile să aibă acces la telefoane mobile decât la toalete sau apă salubră”, subliniază președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

În plus, numărul de utilizatori de internet în lume s-a triplat în zece ani, de la un miliard în 2005 la 3,2 miliarde la sfârșitul anului 2015.

Dar beneficiile economice ale revoluției digitale au fost mult mai puțin importante decât se spera pentru țările cu venituri mici, deplânge Banca Mondială.

„Efectele tehnologiei asupra productivității la nivel mondial, ameliorarea oportunităților pentru cei săraci și clasa de mijloc… nu au fost la înălțimea așteptărilor”, se afirma în raport, care indică inclusiv unele efecte perverse pe piața muncii.

Noile locuri de muncă create de revoluția tehnologică cer de asemenea „competențe ridicate” și limitează funcțiile de rutină, „forțând mulți muncitori să concureze pentru locuri de muncă prost plătite”.

„Dacă vrem ca toată lumea să beneficieze” de tehnologiile digitale, „trebuie redus decalajul digital ce persistă, în special în materie de acces la internet”, estimează Banca Mondială, cerând guvernelor să dezvolte rețelele digitale prin liberalizarea sectorului telecomunicațiilor și parteneriate public-privat.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA