Acasăoameni noiSTATISTICĂ ÎNGRIJORĂTOARE/ASOCIAȚIA TRANSPLANTAȚILOR -  Numărul donatorilor a scăzut dramatic, cu aproape 50%mai...

STATISTICĂ ÎNGRIJORĂTOARE/ASOCIAȚIA TRANSPLANTAȚILOR –  Numărul donatorilor a scăzut dramatic, cu aproape 50%mai puțin față de 2016

spot_img

DISTRIBUIȚI

Asociaţia Transplantaţilor a semnalat marţi faptul că România se află pe ultimul loc în Europa în ce priveşte donatorii şi a menţionat că numărul lor a scăzut foarte mult, ajungând la circa 50% faţă de anul 2016, relatează Agerpres.

„Semnalăm că toate comentariile făcute cotidian în diferite spaţii media, toate cu tentă negativă asupra activităţii de donare, transplant şi monitorizare, afectează în primul rând şansa la o nouă viaţă pentru pacienţii înscrişi pe listele de aşteptare. Acest lucru poate fi confirmat de către medicii specialişti şi coordonatorii de transplant prin faptul că aparţinătorii pacienţilor în moarte cerebrală, în cea mai mare parte, nu-şi mai dau consimţământul pentru donare, reducând astfel şansa celor care aşteaptă un transplant. Datele statistice europene arătau că în 2016 România se situa pe penultimul loc ca număr de donatori la un milion de locuitori. Acum, în 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc (şi tindem să picăm şi de pe acesta!!!), urmare a faptului că anul trecut numărul donatorilor a scăzut dramatic, ajungând la cca 50% faţă de 2016”, afirmă ATR într-un comunicat remis presei.

Totodată, ATR consideră că la dezbaterile legate de acest subiect ar trebui să participe medicii specialişti, dar şi pacienţi beneficiari de transplant, întrucât informaţia transmisă să fie corectă şi completă.
„În acelaşi timp, considerăm că mesajele ar trebui să prezinte şi partea pozitivă a activităţii: beneficiile activităţii de transplant, caracterul legal şi benefic al actului donării, nevoia şi importanţa donării pentru salvarea de vieţi. Prezentarea continuă şi repetată doar de informaţie negativă, apărută în diferite medii jurnalistice, determină, pe de o parte, ca publicul să nu mai fie de acord cu donarea, iar pe de alta afectează prestigiul întregului corp medical şi performanţele medicale obţinute în decursul anilor (unele în premieră). În plus, induce şi neîncredere în rândul pacienţilor pentru a se mai înscrie pe listele de aşteptare în vederea efectuării unui transplant. Încrederea se câştigă greu şi se pierde repede. Efectul pozitiv generat de o sută de ştiri reale despre transplanturi reuşite poate fi anulat de o singură informaţie negativă”, afirmă aceeaşi sursă.

 

Sursă info Agerpres. 
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA