Starea drumururilor. Iarna a pus stăpânire pe tot județul. Stratul de zăpadă se apropie de 30 centimetri în unele zone

0
89

 Vremea a devenit in general inchisa. Cerul a fost variabil la inceputul intervalului dar a devenit noros in cursul zilei. Noaptea a nins. Cantitatea de apa cazuta a fost de 0. 4 l/mp in Baia Mare.Vantul a suflat in general slab. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre -4 grade Celsius la Tg. Lapus si 0 grade Celsius in Baia Mare. Nu au fost semnalate probleme în trafic sau perturbări, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile (drumuri blocate sau inchise). Circulaţia rutieră pe drumurile din judeţ se desfăşoară în condiţii de iarnă. Stratul de zăpadă măsura: 28 cm la Dragomireşti, 26 cm la Mara,  25 cm la Ocna Şugatag, 23 cm la Târgu Lăpuş şi Sălsig, 21 cm la Cavnic, 20 cm la Şieu şi Moisei,  19 cm la Vf. Iezer şi Suciu de Jos, 18 cm în Leordina, 16 cm în Poiana Borşa şi la Săcel, 12 cm în Baia Mare, 10 cm la Sighetu Marmaţiei, 8 cm la Firiza.

Ninge slab, la această oră, în tot judeţul. Atenţie şoferi! Vizibilitate redusă sub 100 de metri pe DN17C, Dealul Ştefăninţei, unde ninge viscolit. Comitetul Judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto care doresc să traverseze dealul să îşi adapteze viteza în funcţie de condiţiile meteorologice şi cele existente pe carosabil, respectiv să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a evita deraparea sau patinarea care pot favoriza producerea de accidente rutiere. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu vizibilitate redusă la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic.

Conducătorii auto aflaţi în trafic întâlnesc un strat de zăpadă frământată care are grosimea cuprinsă între 0-1 cm pe întreg tronsonul DN18, pe relaţia Baia Mare-Baia Sprie-Sighetu Marmaţiei; pe DN1C şi E58, respectiv pe DN17C, Dealul Ştefăniţei şi DN18, în Pasul Prislop (între km154 şi km180). Carosabilul DN19 şi DN18, la Petrova şi Vişeu de Sus este umed.

Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin pe timp de iarnă sectoarele de drumuri judeţene au acţionat cu 26 utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii proaspăt depuse pe carosabil. Au fost împrăştiate 171 tone de material antiderapant (preventiv, dar şi a combate poleiul format, datorită temperaturilor scăzute şi curenţilor de aer rece).

A nins slab şi pe sectoarele de drumuri judeţene începând din noaptea trecută. Stratul de zăpadă proaspăt depus, în afara părţii carosabile măsoară între 7-8 cm în zona montană, respectiv 3-12 cm în zonele joase. Drumarii maramureşeni au intervenit cu 32 utilaje pentru îndepărtarea zăpezii şi au răspândit 340 tone de material antiderapant. Sunt sectoare de drumuri judeţene pe carosabilul cărora stratul de zăpadă frământată, cu grosimea între 1-2 cm.

Cursa aeriană de pasageri pe relaţia Baia Mare-Bucureşti a decolat fără întârziere de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. S-au efectuat lucrări de degivrare (dezgheţare a aeronavei). Pista a fost curăţată de zăpadă. Vizibilitatea în zonă este bună. Temperatura aerului are valoarea de -4 grade Celsius.

Debitele şi cursurile principalelor cursuri de apă din judeţ au fost variabile. Nu au fost semnalate probleme. Fenomenele de iarnă sunt instalate, sunt poduri de gheaţă cu ochiuri pe râurile Iza, Mara şi Botiza, apa curge prin albia acestor râuri. S-a format gheaţă la mal pe râurile Tisa, Vişeu, Vaser, Boicu, Mara, Cosău, Sălaj, Lăpuş, Suciu, Cavnic, Nistru şi Firiza. Curge zăpadă îngheţată pe râurile Ruscova şi Someş. Exploatarea amenajării hidrotehnice se efectuează în condiţii de siguranţă, de iarnă. Coeficientul de umplere al lacului este de 83%.

Meteorologii au prognozat că vremea va fi rece astăzi în Maramures. Cerul va fi noros si pe arii extinse, va ninge si va continua sa se depuna un strat nou de zapada. Cantitatile de apa pot depasi izolat 10 l/mp in zona de munte. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari temporare, indeosebi la munte unde va viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -6 si -3 grade Celsius, iar cele minime intre -9 si -6 grade Celsius. Izolat la munte se va semnala ceata asociata cu depunere de chiciura.

Comitetul judeţean de iarnă solicită conducătorilor auto să ţină cont de recomandările agenţilor poliţiei rutiere şi drumarilor. Atragem atenţia asupra obligativităţii ca autovehiculele având masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, să fie dotate cu anvelope de iarnă şi lanţuri antiderapante montate pe roţi ori cu alte dispozitive antiderapante omologate.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.