AcasăNews AlertSTARE CRITICĂ - ÎPS Iustinian Chira, arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului a suferit...

STARE CRITICĂ – ÎPS Iustinian Chira, arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului a suferit un infarct miocardic

spot_img

DISTRIBUIȚI

STARE CRITICĂ ÎPS Iustinian Chira, Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, a suferit sâmbătă seara un infarct miocardic și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare. Știrea a fost confirmată de reprezentanți ai Episcopiei.

Surse din cadrul Spitalului Județean au confirmat internarea acestuia la Secția Terapie Intensivă. Pacientul este intubat, aflându-se într-o stare critică.

ÎPS Iustinian Chira a împlinit 95 de ani în 28 mai a.c, fiind născut în satul Plopiș, Maramureș. A urmat şcoala primară în satul natal (1928-1934). Între 1934-1941 a fost reţinut acasă de părinţi pentru sprijin în gospodărie, apoi a urmat doi ani cursurile Liceului ortodox de băieţi „Simion Ştefan” din Cluj.

Mânat de dragostea de a-L sluji cât mai bine pe Dumnezeu, s-a dus la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia, ca frate de mănăstire în 12 martie 1941, tuns în monahism sub numele de Justinian (în 1942).

La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Mănăstirea Rohia de către Preasfinţitul Nicolae Colan, Episcopul Vadului, Feleacului şi Clujului. Între 22 noiembrie 1942 şi 10 martie 1943 este încorporat, în ciuda hainei clericale în armata maghiară la Miscolt.

iustinian-2

În împrejurările istorice dramatice dintre 1940-1944, monahii din Mănăstirea Rohia trăiau într-o înfrigurată nădejde: eliberarea ţării şi a Transilvaniei. În zorii în care această speranţă devenea o certitudine, este numit stareţ la Rohia tânărul ieromonah, în vârstă de 23 de ani, Iustinian Chira, care avea să conducă acest sfânt locaş, aproape 30 de ani; una din cele mai îndelungate şi rodnice stăreţii.

Pentru meritele sale în conducerea mănăstirii, la propunerea Preasfinţitului Teofil al Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în anul 1967, rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

În septembrie 1990 a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. În această calitate iniţiază reorganizarea de curând reînfiinţatei Episcopii a Maramureşului şi Sătmarului. În acest scop a cerut înfiinţarea postului de Episcop-vicar pe seama Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, post în care l-a propus pe arhimandritul Justin Hodea, stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, care devine astfel Preasfinţitul Justin Sigheteanul.

La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala ”Sfânta Treime” din Baia Mare.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA