AcasăNews AlertSPRE EUROPA - În cartierul Firiza a prins viață primul centru cultural...

SPRE EUROPA – În cartierul Firiza a prins viață primul centru cultural comunitar din cadrul programului Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii 2021

spot_img

DISTRIBUIȚI

Poveștile de viață ale cetățenilor din cartierul Firiza, dar și sezătorile de odinioară vor prinde glas și viață în cadrul centrului cultural comunitar.

Spațiul a fost inaugurat ieri, de Ziua Europei, în cadrul Căminului Cultural din localitate. Centrul este primul realizat în cadrul programului Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii 2021. Până în anul 2021 în cadrul programului vor fi realizate alte cinci astfel de centre culturale.

centrul firizaOdată cu deschiderea porților centrului cultural comunitar din Firiza reprezentanții Fundației Baia Mare 2021 își propun să aducă cultura mai aproape de fiecare băimărean, să o ducă în comunitate, în fiecare cartier al municipiului Baia Mare.

centrul firiza2„Sărbătorim un eveniment dublu: ziua de 9 Mai și nu am ales la întâmplare această dată să ne aflăm aici, pentru că la Firiza pornim masa rotundă, la Firiza pornim dialogul și deschidem primul centru cultural comunitar în cadrul programului Baia Mare 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Cred că este despre familie ziua de astăzi și despre a fi împreună. Totul a început cu un vis și prima dată a fost inaugurat Căminul Cultural din Firiza. Au venit oameni, au venit învățători, au venit profesori și acest loc a luat viață. Au venit oameni de litere și iată că am crescut. Suntem o familie care devenim din ce în ce mai mare”, a spus Andreea Ciortea, directorul executiv al Fundației Baia Mare 2021.

„Dacă în urmă cu câteva luni cineva îmi spunea că aici, la Firiza, va fi kilometrul zero pentru proiectul Baia Mare 2021- Capitală Europeană a Culturii nu credeam. Astăzi m-am ancorat în realitate și astăzi intrăm în Europa. Acest proiect a fost demarat de Cătălin Cherecheș și alături de el credem și astăzi că Baia Mare poate deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. Familia mare a firizenilor trebuie să înțeleagă că acest proiect este pentru oameni și că ne dorim ca, după biserică, acest spațiu să fie un lăcaș al sufletelor dumneavoastră. Aici să vă simțiți ca și acasă”, a spus Elena Cărăușan.

La deschiderea centrului cultural au participat atât reprezentanții autorității locale, cât și cei ai Coaliției pentru Baia Mare. De asemenea, au fost prezenți și voluntari ai Servicului European de Voluntariat dar și români reîntorși acasă de pe alte meleaguri. De la manifestare nu a lipsit nici Peter Hurley, irlandezul indrăgostit iremediabil de tradițiile maramureșene și care aici, în Baia Mare și Maramureș, a simțit ce înseamnă cu adevărat acasă și cât de viu este încă satul autentic.

centrul firiza3„Din Irlanda, îmbrăcat în straie maramureșene pentru că această cămașă, de exemplu, a fost făcută într-o țară plină de povești cum este Maramureșul. Această cămașă are povestea ei. Este făcută de mătușa Pălăguță din Oncești. A făcut-o cu mâinile ei când s-a căsătorit. Avea pe atunci 20 de ani. Acum 50 de ani aceasta a fost prima ei cămașă pe care a făcut-o cap coadă. Eu consider că sunt vecin gard în gard cu România chiar dacă sunt din Irlanda. Adică, dacă tragi o linie între Irlanda și România nu traversează o altă țară care să semene atât de multe între ele. Noi niciodată nu am plecat de acasă ca să înrobim pe cineva ci am luptat tot timpul pentru pace și libertate. Noi am luptat ca să fim noi înșine, cu credința și tradițiile noastre. Voi aveți ceva unic în Europa pentru care trebuie să luptați. În Maramureș tradițiile și satele sunt încă vii. Aceasta este comoara voastră”, a spus Peter Hurley.

„Astăzi, aici, în fața dumneavoastră trebuia să vă vorbească primarul Cătălin Cherecheș. El a fost cel care a generat această emulație pentru Baia Mare, acest proiect de mare anvergură. Aș vrea să vă spun că oamenii implicați în acest proiect sunt oameni de mare ispravă cărora le mulțumesc din suflet că fac parte din acest proiect și că pun mult suflet în el. Vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru ca Baia Mare să fie Capitală Europeană a Culturii în 2021”, a spus viceprimarul municipiului Baia Mare, Dorel Mureșan.

„Vreau să îi mulțumesc în mod special lui Cătălin Cherecheș pentru visul pe care l-a avut. Dacă nu visa el frumos, astăzi eu nu eram aici”, a spus prof. Mariana Pop.

„Sunt foarte mulți cei care pleacă de lângă noi pentru a-și găsi în altă parte sentimentul de acasă. Peter vine aici, în Maramureș și Baia Mare, să-și găsească naturalul. Aici a găsit Cultura Ospitalității, cultură pe care o regăsim și în proiectul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a mai adăugat Gabriela Hofer.

Deschiderea unor astfel de centre de cultură comunitare, în toate cartierele orașului, reprezintă o prioritate a programului Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii 2021.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA