AcasăEvenimentOPERATIUNE REUSITA - Sorina Pintea, blocată în telescaunul de la Șuior

OPERATIUNE REUSITA – Sorina Pintea, blocată în telescaunul de la Șuior

spot_img

DISTRIBUIȚI

Joi, 22 ianuarie, în jurul orei 16.30, în Stațiunea Șuior a fost necesară intervenția salvamontiștilor și a unui echipaj SMURD Maramureș. O turistă care a luat telescaunul pentru a ajunge la cota 1000 a rămas blocată în aer. Deși exercițiul a fost unul regizat, dorindu-se a fi o demonstrație bine pusă la punct, operațiunea de salvare a fost una cât se poate de reală, care a adus lacrimi de emoție, la final, pe chipul ”victimei”.

Primul pas pentru salvarea turiștilor  – apel la 112

Telescaunul a pornit de la baza pârtiei Șuior, având un singur turist a cărui intenție a fost aceea de a ajunge la cota 1000. O banala excursie s-a transformat într-o adevărată aventură cu multă adrenalină când utilajul s-a oprit brusc, iar telescaunul a început să se legene în gol, distanța până la pământ fiind una considerabilă. Turista noastră, nimeni alta decât ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, a urmat toți pașii necesari pentru salvarea ei. A luat telefonul și a anunțat incidentul la 112. Operatorul i-a cerut să își păstreze calmul, apoi i-a făcut legătura cu Direcția Națională Salvamont, care a dat asigurări că echipa de intervenție a salvamontiștilor montani va ajunge la locul indicat, în cel mai scurt timp. Pentru a putea să identifice cu exactitate locul în care telescaunul s-a oprit, turistei i s-au cerut detalii cât mai exacte privind distanța de la bază, la care pilon a ajuns și dacă acesta este numerotat. În timp ce discuția cu salvamontiștii era în desfășurare, a fost alertată imediat și ambulanța, respectiv un echipaj SMURD, care a pornit spre locul indicat. La doar câteva minute după ce a închis telefonul, acesta a sunat iar, iar dispecerul a întrebat-o cum se simte și i-a dat încă o dată asigurări că echipajele de salvare sunt pe drum.

Salvamontiștii montani și-au dovedit profesionalismul în salvarea ”turistei”

La aproximativ zece minute de la apelul de ajutor, primii doi salvamontiști montani au ajuns, pe schiuri, la locul indicat. În timp ce unul dintre ei a urcat pe pilon, iar apoi a ajuns pe sârmă până la telescaunul blocat, cel care a rămas la sol a ghidat operațiunea, având un aport la fel de consistent în exercițiul de salvare ca și colegul său. Fiecare pas a fost urmat cu cea mai mare atenție, pentru ca siguranța turistei și a salvatorului să nu fie periclitată nicio clipă. Până când ”victima” a fost prinsă în hamul de salvare, la locul incidentului au apărut alți salvamontiști pe schiuri, de această dată din echipa medicală, care au venit cu targa construită pentru intervențiile pe zăpadă. În tot acest timp, girofarurile SMURD se auzeau în zare.

Profesioniștii SMURD au acordat primul ajutor ”victimei”

Odată coborâtă din telescaun, ”victima” a fost întinsă pe targă, învelită în material și trasă de urgență la baza pârtiei, acolo unde a fost preluată de echipajul SMURD, ajuns și acesta în stațiunea Șuior. În interiorul mașinii de intervenție, turistei i s-a luat pulsul, i-au fost verificate bătăile inimii și i s-a acordat primul ajutor, fiind eliminată varianta hipotermiei. Întreaga operațiune de salvare a fost executată cu cel mai mare profesionalism, iar pașii au fost urmați cu exactitate.

Când ”victima” a ieșit teafără și nevătămată din ambulanța SMURD, lacrimi de emoție au putut fi văzute pe chipul ei. ”A fost o experiență neobișnuită, dar pot spune că am simțit, în fiecare moment, siguranța de care au dat dovadă salvatorii mei. Mi s-a vorbit în permanență, atât la telefon, cât și atunci când au ajuns la mine, cu o voce calmă, dar fermă. Mi-au dat asigurări că totul se va termina cu bine și că nu sunt în niciun pericol. Am avut o senzație de teamă când a început coborârea din telescaun, însă acum am certitudinea că salvamontiștii montani sunt pregătiți pentru orice intervenție, iar turiștii care vin în Șuior pot fi siguri de faptul că adevărați profesionaliști vor interveni în cazul oricărui incident”, a declarat ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș”, după ce exercițiul demonstrativ s-a încheiat cu brio. Reprezentanții Salvamont au întărit ideea că totul s-a desfășurat sub strict control și în deplină siguranță, dar au arătat și faptul că nici în această iarnă și nici iarna trecută nu au fost înregistrate astfel de incidente la Șuior.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA