AcasăMARAMURESUL ISTORICSOCANT - JIBOU - Isi vindea copiii nenascuti camatarilor pentru sume de...

SOCANT – JIBOU – Isi vindea copiii nenascuti camatarilor pentru sume de bani infime (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. au realizat un flagrant şi au desfăşurat 11 percheziţii domiciliare, în urma cărora 9 membri ai unei grupări infracţionale specializate în înşelăciuni şi şantaj au fost reţinuţi.

La data de 26 martie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sălaj au destructurat o grupare infracţională de crimă organizată, specializată în comiterea unor infracţiuni de înşelăciune şi şantaj, formată din 14 membri.
La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R.. Acţiunea a beneficiat de sprijinul D.I.P.I..
Gruparea a fost constituită începând cu anul 2011, pe raza Oraşului Jibou, judeţul Sălaj. În fapt, membrii grupării împrumutau unor persoane dintr-un cartier din oraşul Jibou diverse sume de bani, pentru care percepeau dobânzi de 100% pe lună.
Sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente le recuperau prin ameninţări şi acte de violenţă, îndreptate atât împotriva debitorilor cât şi a familiilor acestora.
Ieri, 26 martie, au fost prinşi în flagrant patru membri ai grupării, în momentul în care îşi însuşeau ilegal sumele de 3.529 de lei de la diferite persoane, bani primiţi ca ajutor social.
Ulterior, au fost efectuate, în baza autorizaţiilor emise de către Judecătoria Jibou, 11 percheziţii domiciliare, ridicându-se documente, înscrisuri, însemnări, extrase de cont, 2 laptop-uri, 5 telefoane mobile, o brăţară şi cercei din aur, sumele de 12.229 de lei, 1.345 de euro şi 10.000 de forinţi.
În urma verificărilor şi investigaţiilor efectuate până în prezent, au fost identificate 51 de victime ale membrilor acestei grupări.
Rolurile membrilor erau bine stabilite în interiorul grupului. Astfel, unii suspecţi racolau victime care aveau nevoie de împrumuturi, alţii se ocupau de încheierea unor acte oficiale (împuterniciri, contracte de vânzare – cumpărare), iar alţii se ocupau de recuperarea restanţelor prin exercitarea de acte de violenţă, şantaje, ameninţări.
Cuantumul sumelor acordate sub formă de împrumut variau între 200 de lei şi 13.000 de lei.
În cazul în care, victimele nu reuşeau să îşi plătească datoriile, acestea erau obligate să încheie şi să semneze, în faţa notarului public, diferite procuri, prin care renunţau în favoarea membrilor grupului, la toate drepturile financiare prevăzute de lege privind alocaţiile de stat pentru copii minori, alocaţii pentru persoane aflate în plasament / întreţinere, pensiile de handicap precum şi alte ajutoare sociale. Existau cazuri când reţineau aceste drepturi băneşti fără a avea vreo împuternicire notarială în acest sens.
Membrii grupării se bucurau de complicitatea a doi angajaţi ai unui oficiu poştal, care îi informau pe aceştia despre data la care se fac plăţile ajutoarelor sociale, pensiilor de handicap şi alocaţiilor de stat pentru copii minori. Sumele de bani le înmânau apoi membrilor grupării, în baza unor acte de identitate originale sau în copie, pe care aceştia le reţineau în mod ilegal de la părţile vătămate odată cu acordarea împrumuturilor.
Au existat şi cazuri când membrii grupului au reţinut cardurile bancare, împreună cu codul PIN şi au extras sumele de bani direct din ATM.
Astfel, membrii grupării au intrat în posesia ilicită a unor importante sume de bani, bunuri mobile, (autoturisme), imobile, pe care victimele erau obligate să le cedeze în favoarea acestora, fiind ameninţaţi cu moartea şi supuşi la acte de violenţă repetate.
În baza mandatelor de aducere emise, au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Sălaj, 17 suspecţi. Totodată, au fost identificate şi audiate 17 părţi vătămate.
În baza probatoriului administrat, a fost dispusă reţinerea pentru 24 ore a 9 membri ai grupării infracţionale, precum şi măsura obligării de a nu părăsi localitatea, respectiv ţara, pentru doi dintre suspecţi.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni, care nu este, potrivit prezentei legi, un grup infracţional organizat, precum şi de cămătărie, şantaj şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 39/2003 , art. 194 alin. 1, art.246, alin. 1, Codul penal şi Legea nr. 216/2011.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA