ŞOC ÎN LUMEA MUZICALĂ – Trompetistul trupei Vunk, arestat preventiv într-un dosar de cămătărie

0
401

ŞOC ÎN LUMEA MUZICALĂ Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri arestarea preventivă a trompetistului trupei Vunk, Dănuţ Dumitru Neculau (Dan Nicolau – numele de scenă).

Acesta este acuzat de procurorii DIICOT că îi ajuta pe membrii grupării „Executorii” să deturneze licitaţii publice organizate în Bucureşti pentru achiziţionarea locuinţelor unor persoane care contractaseră împrumuturi de la cămătari.

Loading...

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, iar Dan Nicolau va fi dus în arestul Poliţiei Capitalei, scrie Agerpres.

Dan Nicolau a fost reţinut joi, împreună cu alţi 17 membri ai grupării „Executorii”, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la spălare de bani şi deturnarea licitaţiilor publice.

Potrivit unor surse judiciare, gruparea „Executorii” avea o structură piramidală, bazată pe relaţii de prietenie, interese comune şi rudenie. Dan Nicolau este nepotul lui Dan Ion Moldoveanu, un membru de bază al grupării, au precizat sursele citate.

Gruparea era condusă de Ştefan Petre, zis „Fane”, om de afaceri şi administrator al mai multor societăţi comerciale, iar printre membri se mai găseau doi executori judecătoreşti, Mihail Popa şi Mihai Ghişoiu, şi un avocat, Silviu Tuţoiu.

Membrii grupării ofereau împrumuturi unor persoane (debitori) aflate într-un impas financiar, percepând în mod nelegal dobânzi săptămânale sau lunare.

Pentru a da o aparenţă de legalitate, erau încheiate cu debitorii contracte de împrumut la notariat.

Persoanele împrumutate puneau ca garanţie autoturisme de lux (BMW X5, Land Rover, Porsche Panamera) sau imobile (case/apartamente) iar dacă nu reuşeau să achite la timp datoriile, bunurile erau scoase la vânzare în cadrul unor licitaţii publice.

Aceste imobile erau cumpărate de intermediari ai cămătarilor la preţuri de cel mult 30% din valoarea reală şi vândute apoi la valoarea reală de pe piaţă. Prin aceste operaţiuni, membrii grupării obţineau în final câştiguri şi de 300%, explică sursele judiciare.

Conform acestora, trompetistul trupei Vunk avea rolul de „creditor”, „participant la licitaţii publice” şi „adjudecatar al imobilelor vândute în cadrul licitaţiilor publice”.

Practic, el îndeplinea rolul de intermediar la acordarea împrumuturilor şi la achiziţionarea de către cămătari a imobilelor scoase la vânzare în cadrul licitaţiilor.

Unul dintre membrii grupării, Adrian Gherghe, a obţinut prin intermediul lui Dan Nicolau, ca urmare a deturnării unei licitaţii publice, un teren situat în sectorul 1 al Capitalei, pe strada Dărmăneşti, precizează sursele citate.

De asemenea, Dan Nicolau a fost folosit de unchiul său, Dan Ion Moldoveanu, la adjudecarea în cadrul unei licitaţii publice a unui apartament pentru suma de 137.000 lei, mult sub valoarea reală a imobilului.

Apartamentul era situat în Blocul Zodiac de pe calea Dorobanţilor şi aparţinea unei femei care se împrumutase deoarece avea mari restanţe la întreţinere, adaugă sursele.

Potrivit acestora, Nicolau apare şi în calitate de creditor cu suma de 50.000 de lei, în baza căruia alţi membri ai grupării au deturnat o licitaţie publică şi au intrat în posesia unui apartament situat pe strada Jean Louis Calderon, după ce o femeie nu reuşit să returneze împrumutul.

Info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here