ȘOC ÎN EUROPA – Marea Britanie, acuzată că a mușamalizat un test ratat cu o rachetă nucleară

0
233

ȘOC ÎN EUROPA  Publicaţia britanică Sunday Times a dezvăluit în ediția de astăzi că guvernul britanic a ascuns existența unui test cu rachetă nucleară ratat în 2016, cu câteva săptămâni înainte de un vot decisiv în parlament privind reînnoirea programului. Conform publicației,  a fost o problemă serioasă ce a dus la îndreptarea accidentală a rachetei spre SUA.

În iunie 2016, un submarin britanic a efectuat un test cu o rachetă care poate transporta încărcătură nucleară, în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului american Florida, conform Libertatea.ro.

Imediat după lansare, racheta de tip Trident II D5, care poate omorî milioane de oameni într-un atac, a funcţionat greşit, îndreptându-se spre teritoriul Statelor Unite şi căzând în ocean, afirmă surse militare britanice citate de publicaţia The Sunday Times. Cauzele producerii incidentului rămân secrete.

Guvernul Theresa May a ascuns informaţiile despre eşecul testului balistic, cu doar câteva săptămâni înaintea unui vot al Camerei Comunelor pe tema viitorului sistemului Trident. Imediat după test, cabinetul Theresa May transmitea oficial  că forţele navale regale au efectuat cu succes un test de rutină cu o rachetă Tridend nearmată, lansată de la bordul submarinului HMS Vengeance în cadrul unei operaţiuni pentru certificarea submarinului şi a echipajului.

„Submarinul şi echipajul au fost testate şi certificate cu succes, permiţând revenirea la nivel operaţional. Avem încredere deplină în capacitatea noastră de disuasiune nucleară”, a declarat cabinetul.

După acest comunicat, Camera Comunelor a aprobat construirea a patru submarine dotate cu rachete Trident. Premierul a refuzat însă să spună duminică la BBC dacă era la curent cu acest incident în momentul în care făcea apel la deputați să aprobe, pe 19 iulie 2016, reînnoirea celor patru submarine nucleare Trident ale țării.

Sursă info.

Sursă foto.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.