SENTINȚĂ CEDO – Polițiști sătmăreni, obligați să plătească 36 de mii de euro unei familii de romi

0
749

SENTINȚĂ CEDO  Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis ca membrii unei familii de romi din Satu Mare să primească 36.000 de euro de la polițiștii sătmăreni. În 2008, polițiștii au exercitat acte de violențe asupra soților Fogorasi, fiicei acestora de 13 ani și bunicului matern.

Romani Criss arată, într-un comunicat de presă, că, marți, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunțat în cazul Fogorasi și alții contra României, ”recunoscand tratamentul abuziv al lucrătorilor de poliție aplicat romilor, care, așa cum reiese din hotărârile anterioare, este mușamalizat în mod sistematic de către autoritățile judiciare nationale”, conform PortalSM.

În plângerea soților Fogorasi, reprezentați la CEDO de către asociația Romani Criss, se arată că, în 4 iulie 2008, membri ai acestei familii – soț, soție, fiică de 13 ani și bunicul matern – au fost supuși unei serii de acte de violentă exercitate de către polițiști în fața dispensarului din localitatea Acas, județul Satu Mare, dar și la postul de poliție.

CEDO arată, între altele, că polițiștii nu au întocmit un proces verbal din care să reiasă motivele pentru care membrii familiei Fogorasi au fost duși la secția de poliție și pentru care ulterior cei doi soți au fost reținuți pentru 24 de ore, sub acuzația de ultraj contra bunelor moravuri.

De asemenea, Curtea notează că nu a fost justificată interogarea fetei de 13 ani, dar și că în documentele întocmite de Poliție nu sunt consemnate rănile – și nici explicată sursă lor – pentru care Z. Fogorasi a necesitat aproximativ trei luni de îngrijiri medicale după ce a ieșit din arest.

Conform sursei citate, CEDO a stabilit că România a încălcat articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care prevede că ”nimeni poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

Pentru repararea prejudiciului moral, Curtea a dispus acordarea sumei de 12.000 de euro pentru fiecare dintre cei trei reclamanți, al patrulea nefiind eligibil. Adică 36.000 de euro în total.

Sursă info.

Sursă foto.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.