AcasăslolvaciaSEMNE DE ÎNTREBARE - Dragoș Pătraru o acuză pe Monica Ghiurco că...

SEMNE DE ÎNTREBARE – Dragoș Pătraru o acuză pe Monica Ghiurco că ascunde adevărul. ”TVR nu e o televiziune. E o fabrică dintr-o altă lume”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Jurnalista Monica Ghiurco a fost votată, miercuri, de Consiliul de Administrație al TVR, pentru funcția de președinte-director al SRTv.

Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii ”Starea Nației” de la TVR, a declarat pentru dcnews.ro, că este surprins de decizia CA venită ca urmare a unor înțelegeri politice. Totodată, jurnalistul susține că Guvernul Dacian Cioloș are o poziție ciudată și speră ca Parlamentul să-și ia rolul în serios. Mai mult, Dragoș Pătraru îi dă o știre Monicăi Ghiurco, despre care spune că ascunde adevărul.

Săptămâna trecută a fost paritate în Consiliul de Administrație al TVR și, prin urmare, au fost făcute două propuneri: Doina Gradea, din partea PSD, și Monica Ghiurco, reprezentanta angajaților TVR. Parlamentul a refuzat două propuneri și a cerut Consiliului de Administrație să vină cu o singură propunere. Încă de atunci, posibila candidatură a jurnalistei Monica Ghiurco a stârnit controverse. Georgică Severin, președintele Comisiei pentru Cultură și Media din Senatul României, a avut o poziție tranșantă, considerând că este o aberație ca Monica Ghiurco, votată pentru CA pentru a reprezenta interesele instituției, să fie votată pentru postul de președinte-director al SRTV, pentru a reprezenta interesele instituției.

DCNEWS a scris și despre alte semne de întrebare ridicate de posibila numire a Monicăi Ghiurco în funcția de PDG al SRTv, la care jurnalista a spus că va răspunde când va fi în funcție.

Miercuri, Consiliul de Administrație al TVR a luat decizia ca Monica Ghiurco să fie propunerea pentru funcția de președinte-director general al SRTv.

Jurnalistul Dragoș Pătraru a declarat, pentru dcnews.ro, ulterior deciziei CA al TVR: „Sunt oarecum surprins de această decizie din Consiliul de Administrație, care vine ca urmare a unor înțelegeri politice. Cea mai ciudată poziție în momentul de față mi se pare cea a Guvernului României, care dorește, din motive care mie-mi scapă, să controleze televiziunea publică. Televiziunea publică este, conform legii, sub control parlamentar. Eu sper ca Parlamentul, măcar în această situație, să-și ia rolul în serios și să decidă ce se va întâmpla cu Televiziunea Română. E drept că toată lumea fuge de responsabilitate în cazul Televiziunii Române. Dar nu poate conduce televiziunea publică un guvern tehnocrat, care nu are în acest moment niciun fel de legitimitate. Oricum, blocajul actual arată cât de proastă e legea. O lege pe care Parlamentul refuză să o schimbe. Practic, TVR nu poate funcționa independent. Legea o obligă să fie sluga unor politicieni. Sau, iată, posibil a unor tehnocrați care au trimis la TVR un tip total nepregătit. Oricum ar fi, e anormal.

Toată lumea urăște Televiziunea Română, vorbesc de telespectatori, pentru că telespectatorul este cel care plătește abonament și vede că primește, de ani de zile, din ce în ce mai puține lucruri în schimb. Falimentul televiziunii s-a întâmplat acum mulți ani, acum se întâmplă și falimentul financiar, dar nimeni nu vorbește despre salvarea de la falimentul moral.

Doamna Monica Ghiurco este cea care a scris în programul dânsei „de guvernare” că marea greșeală a televiziunii publice a fost că a vrut să facă audiență și că e o greșeală ca televiziunea publică să facă audiență. Cu astfel de oameni, cu astfel de concepții, de fapt- nu am nimic cu doamna Ghiurco, nici nu ne cunoaștem – TVR va deveni exclusiv televiziunea angajaților acestei instituții. Nu va mai fi o televiziune la care să se uite cineva. Cu toate acestea, publicul va fi nevoit, pentru că e o lege în vigoare, să plătescă salariile unor oameni care nu mai vor să ofere nimic în schimb. Mă rog, aici discuția se complică, pentru că pe mulți angajați nu i-au lăsat șefii să muncească. Mi se pare halucinant că se discută doar despre salvarea joburilor a 2.500 de oameni, nimic mai mult. N-am văzut pe nimeni să spună ceva despre salvarea televiziunii, din punctul de vedere al rolului pe care această televiziune ar trebui să-l aibă în societate”.

Monica Ghiurco se numără printre cei 700 de angajați ai TVR care au câștigat în instanță, într-un proces colectiv, indexarea salariilor la rata inflației, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii 5-6 ani. Astfel, fiecare din cei 700 de angajați are de primit aproximativ 20.000 de euro de la TVR, potrivit informațiilor dcnews.ro, inclusiv Monica Ghiurco.

Realizatorul emisiunii „Starea Nației” de la TVR a subliniat că Monica Ghiurco „apelează acum la o atitudine de politician și spune că nu ar fi executat niciodată televiziunea pe care a dat-o în judecată, dar ocolește adevărul. Dânsa spune că angajații nu sunt iresponsabili și nu execută televiziunea. Asta a scris ieri, pe Facebook. Am o știre pentru doamna Ghiurco. N-aș vrea să-i spun că minte cu seninătate, dar angajații TVR au executat până acum cinci milioane de euro. Dacă nu erau aceste executări, televiziunea nu era în pragul falimentului, e foarte simplu”.

”TVR nu e o televiziune. E o fabrică dintr-o altă lume”

Potrivit informațiilor dcnews.ro, Monica Ghiurco a promis salarii mai mari, investiții și că nu vor fi restructurări. Legat de asta, Pătraru a comentat: ”dacă e așa, probabil are dânsa niște resurse de acasă, pentru că fără să dai o mie de oameni afară, această fabrică nu poate funcționa mai bine decât funcționează acum. Adică atât va face ea rating- 0,6 – atât poate să facă rating cu această structură foarte încărcată de personal. De fapt, acum, TVR nu e o televiziune. E o fabrică dintr-o altă lume, care ia de la populație 70 de milioane de euro pe an, pentru a plăti salarii și datorii la stat. Atât se poate face în acest moment. Asta este televiziunea publică în acest moment: o televiziune care se face că furnizează programe doar ca să ia bani de la populație și să plătească 2.500 de salariați. Fără să dai afară oameni și fără să condiționezi salariile de performanță editorială nu poți avea o televiziune publică adevărată, ci doar o păcăleală. O păcăleală plătită generos, din buzunarele cetățenilor”.

Sursa: dcnews.ro

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA