SEMNAL DE ALARMĂ – Primarul Cătălin Cherecheș consideră că nefuncționalitatea Aeroportului Baia Mare, după ce au fost investite fonduri considerabile, aduce un prejudiciu imens dezvoltării economice

10
6958

Băimărenii și maramureșenii au primit cu bucurie, în ultimul an, desele relatări despre lucrările de investiții, de modernizare ale Aeroportului Baia Mare. Avem astăzi un aeroport în care s-au investit sume considerabile, dar care este… nefuncțional. În opinia primarului Cătălin Cherecheș, prezentată în cadrul unei conferințe de presă, acest fapt aduce un prejudiciu imens dezvoltării economice a municipiului. Acesta trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care au fost gestionate fondurile și contractele pentru modernizarea aeroportului. În opinia lui Cherecheș, a fost încălcată legea.

În luarea sa de poziție, Cherecheș a vorbit despre o situație care s-a mai discutat pe la colțuri: lucrările au fost efectuate fără să fie cuprinse în buget sau fără să fie efectuate plăți către cei care dețin contractul de lucrări. Acestea sunt doar câteva dintre aspectele îngrijorătoare arătate de către primarul municipiului Baia Mare.

Având în vedere interesul legitim al Primăriei municipiului Baia Mare de a veghea la dezvoltarea economică a Municipiului Baia Mare, dar și a Zonei Metropolitane Baia Mare, am solicitat instituției dumneavoastră să vă autosesizați cu privire la situația legală a instituției nefuncționale de modernizare a Aeroportului Baia Mare aflat în subordinea Consiliului Județean Maramureș.  Am menționat că a fost semnat un contract de executare lucrări modernizare pistă, de peste 10 milioane euro, în baza unui contract de finanțare din fonduri europene. Contractul de execuție lucrări a fost încheiat cu o lună înainte de expirarea contractului de finanțare chiar dacă perioada de execuție lucrări depășea cu mult valabilitatea finanțării europene. Chiar dacă contractul de finanțare nu mai era valabil, beneficiarii lucrării, respectiv Consiliul Județean Maramureș și Regia Autonomă Aeroportul Baia Mare, au continuat contractul de lucrări fără finanțare, fără prevederi bugetare. În raport cu aceste nereguli grave, executantul a fost pus în situația de a efectua lucrări fără a-i fi decontate (plătite facturile), iar în acest moment existând chiar penalități la sumele neîncasate și datorate de beneficiar”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

În acestă situație, rămâne de văzut când și dacă aeroportul va redeveni funcțional, respectiv dacă se vor sesiza și instituțiile competente ale statului. Între timp, rămâne să ne bucurăm de minunata investiție, în timp ce continuăm să decolăm de pe aeroporturile din Satu Mare sau Cluj.

Așteptăm cu interes și o poziție din partea Consiliului Județean Maramureș, respectiv a conducerii Aeroportului Baia Mare, care au dat în repetate rânduri asigurări că situația e sub control, însă, momentan, singura funcționalitate a aeroportului este aceea de loc pentru organizat evenimente. Punctul de vedere al celor care doresc să comenteze declarația primarului Cătălin Cherecheș despre situația de la aeroport poate fi trimisă pe adresa de email contac@actualmm.ro, urmând să fie publicate integral într-o actualizare la această știre.

ActualMM

Te-ar mai putea interesa

Loading...

10 COMENTARII

 1. Nu mai e Baia Mare dupa ce Zetea l-a rebotezat Maramures.Era si pacat sa nu-i dea numele judetului, mai ales dupa ce a continuat maretele realizări ale inaintasilor: Man si Ciceu.Doar impreuna au pus pe butuci un intreg judet,iar acum bomboana de pe coliva e chiar Aeroportul.Satu Mare,aeroport si doua parcuri industriale.Judetul Cluj,Aeroport si vreo 7 parcuri industriale.Maramures canci aeroport,canci parcuri industriale.In schimb avem ambasadori a neputintei,saraciei si a amatorismului la nivel de arta.

 2. Prietene C.C,amu nu te supara pe ei fiindcă sunt mai preocupati cu scoala de echitatie de la Lapusel,cel cu vreo 10 studii de fezabilitate.Daca tot l-ai trimis pe Rob dupa tigari si sa-l verifice pe Soarecu,mai bine sa-l roage frumos doctorul Rob pe doctorul in potlogarii Soarecu,sa-i ofere primul turist judetean consultanta in achizitionarea cailor ,precum si in infrastructura calareasca.Un mare jeg ca pe Petofi cred ca le-ar iesi si pe cele 20 de ha de la Lapusel,nu?

 3. CC trebuie să facă public toate hibele zonei și (i)responsabilii, succesiunea lor, mod de manifestare și consecințe, factori de influență – dacă nu vrea să-și asigure succesiunea ca unic beneficiar al acestora, într-un moment când sunt acumulate atâtea nemulțumiri și, deopotrivă, așteptări…
  Este inutil să crezi că e suficient să administrezi…

  • Adica „sa nu se sparga toate oalele in capul lui”? Sunt multe, prea multe promisiuni din toate partile si nimic in realitate.

 4. Daca nu au fost in stare in ultimele mandate sa faca ceva serios pe cele 20 de hectare de la Lapusel,cum sa le cerem sa fie seriosi si sa rezolve problemele maramuresenilor? Daca iau caii pot face echitatie pe pista.

 5. Incerc sa inteleg de ce asa tarziu a inteles C.C. ca ecartul de intarziere in dezvoltarea unei zone metropolitane este generat indeosebi de lipsa unei infrastructuri critice, ce include intr-adevar reteaua de sosele, variante (centura) de ocolire, alte ramificatii de drumuri adiacente ori de fluidizare, dar mai ales si indeosebi astazi, aeroport adecvat traficului aerian intens, drumuri rapide, precum si transportul feroviar deloc de neglijat si ca aportul celorlalti politicieri in realizarea acestor proiecte trebuie sa fie amplu, complementar si congruent. Fara un pol de dezvoltare economic si financiar, toate acestea sunt vise, tinand cont si de izolationismul actual al zonei si al judetului. Discutii sterile despre redeschiderea mineritului, turism de subzistenta si multa voie buna, ori alte povestiri si relatari, tin departe investitorii seriosi. Clujul poate fi un model, unde investitiile sunt palpabile si fiabile, fiind extrem de atractiv; deja firme si investitii in IT bat drumul Baii Mari, extinzandu-si aria de dezvoltare. Similar, Mures, Oradea, Arad, dar si Sibiu, Brasov trebuie sa ne fie modele de urmat, unde sectoare ori ramuri de industrie au sucombat, fiind identificate alte resorturi si resurse de rentabilitate ori reconversie economica.

  In mod cert, Baia Mare are nevoie de proiectii serioase de dezvoltare, altminteri colapsul si depopularea vor deveni unitati de barometru local.

  • Suntem deja in colaps,iar orasul a ajuns un fel de Recea si Grosi,au mai ramas multi tarani dar fara pamant.Am ajuns asa de jos incat trebuie sa ai un curaj nebun de a deschide o afacere,fiindca e posibil sa o închizi repede,din lipsa de clienti.Coltul de la Rivulus e antologic,nu a apucat pizzeria nici macar propria deschidere.C.C trebuie sa inteleaga ca industria si locurile de munca sunt motorul pe termen lung a unei comunitati.Restul sunt de umplutura,sunt bune si ele,dar nu pot marca serios dezvoltarea unei localitati.O fabricuta de 1000 de muncitori are nevoie ca cel putin 300 sa fie cu studii superioare,ceea ce nu gasesti decat in firme de I.T.In orasul Cluj Napoca e atata IT incat clujenii au început sa se plângă ca preturile mari la locuinte se datorează IT-istilor,care isi permit sa-si cumpere locuinte.Consiliul judetea ar fi trebuit sa fie motorul atragerii de investitori precum si in crearea infrastructurii.Vorba unuia de pe aici,nu s-a gasit un singur responsabil sa-i contacteze pe cei de la Tetarom ( au zeci de astfel de parcuri) si sa încerce o colaborare.In Lapusel CJ-ul are terenul,era nevoie doar de bunavointa.

 6. Ce rost au proectele? Ce rost au vorbele? Atita timp cit sunt o haită de incompenti l-a conducerea CJM ,administrația aeroportului si in toate instituțiilor statului.
  Vrea să spună cineva că nu s-a știut de cardu imprejmuitor al aeroportului? De locuri de parcare care actuale sunt doar 70?
  Românul dacă nu poartă de frica nu face nimic,ar trebui să ne trezim si să realizăm că nu-i mai timpul lui Ceaușescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.