AcasăActualitateSocialSE OPUN ACADEMIEI ROMÂNE - Studenții nu pot fi obligaţi să rămână...

SE OPUN ACADEMIEI ROMÂNE – Studenții nu pot fi obligaţi să rămână în țară după absolvire 

spot_img

DISTRIBUIȚI

SE OPUN ACADEMIEI ROMÂNE Propunerea Academiei Române de a obliga absolvenții de facultăți să rămână în țara după absolvire sau să plătească studiile în cazul în care pleacă este respinsă de studenți.

SE OPUN ACADEMIEI ROMÂNE  În plus, propunerea este și neconstituțională, spune fostul președinte al Curţii Constituţionale,  Augustin Zegrean, scrie Realitatea.

Studenții spun că liberă circulație este un drept constituțional care nu poate fi încălcat.

Președintele Asociației Naționale a Studenților, Vlad Chereches, a reamintit că sunt state occidentale unde românii pot primi chiar burse de studiu fără a fi puși să dea banii înapoi dacă pleacă în alte țări.

„Dacă eu, că român, vreau să studiez în Finlanda, Danemarca, pot să obțin o bursă de studiu de la statul respectiv, să studiez acolo pe banii statului respectiv și apoi e decizia mea dacă rămân acolo să profesez sau dacă mă întorc în România sau merg în orice altă țara”, a precizat el.

„Nu mi se pare normal, totul ar trebui lăsat la liberă alegere. Tot sistemul trebuie să ne implementeze beneficii pentru a rămâne de bunăvoie în țara”, a declarat un student, potrivit Ziare.com.

„Metoda de a-i obligă nu este prea bună. Facem o dezbatere și vedem ce iese”, a spus un altul. „Dacă aș găsi ceva în țara, nu aș pleca. Dar nu e nimic în țară”, a explicat un alt student.

Mai mult, Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a declarat că propunerea Academiei Române „împiedică dreptul la liberă circulație”.

„Nu te poate condiționa nimeni să te stabilești unde vrei, câtă vreme suntem în Uniunea Europeană și avem toate drepturile și libertățile posibile. Din punct de vedere constitional este ușor abuzivă”, a comentat propunerea Augustin Zegrean.

„Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea ţării, credem că se impune că orice absolvent de învăţământ superior, beneficiar al subvenţiei de la buget, să fie obligat să lucreze în ţară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenţionate sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională”, se arată în „Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani”, publicată recent pe site-ul Academiei Române.

sursa INFO

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA