SE MODIFICĂ LEGEA – Parlamentarii vor să le dea puteri sporite jandarmilor. Vezi noile atribuții pe care le vor avea aceștia

0
393

SE MODIFICĂ LEGEA  Parlamentarii vor să le dea puteri sporite jandarmilor. Aleșii vor să modifice legea pentru a o adapta la actualele necesităţi. Astfel, Jandarmeria ar urma să aibă, printre atribuții, dreptul de a identifica persoane, a efectua cercetare judiciară, a percheziţiona autovehicule şi a chema sau conduce persoane la sediu.

Iniţiatorii susţin că actuala lege de organizare a Jandarmeriei Române este neclară şi nu acordă explicit aceste puteri, ci doar implicit, motiv pentru care jandarmii au trebuit să dea explicaţii din cauza unor „aşa-zise abuzuri”.

Iniţiativa legislativă este semnată de 125 de parlamentari, preponderent de la PSD, dar și de câțiva parlamentari de la PNL, Leon Dănăilă, Iancu Carcota, Carmen Hărău, Nicoleta Pauliuc şi Alexandru Pereş. Proiectul are expunerea de motive semnată de senatorul PSD Viorel Salan. Senatorul precizează în expunerea de motive că, de la intrarea în vigoare a Legii 550/2004 au trecut 11 ani, timp în care evoluţia societăţii a determinat adaptarea Jandarmeriei Române la noile cerinţe ale acesteia atât din punct de vedere organizatoric cât şi în privinţa atribuţiilor, respectiv al competenţelor dobândite în materie penală şi contravenţională, scrie Libertatea.

El susţine că „a apărut necesitatea întreprinderii unor noi demersuri în vederea creşterii gradului de siguranţă al cetăţenilor constând în desfăşurarea de către jandarmi a unor activităţi de prevenire a faptelor antisociale şi de pregătire antiinfracţională a populaţiei”, conform Libertatea.

Printre noile atribuţii ale Jandarmeriei prevăzute în proiect se numără activităţi de prevenire a faptelor antisociale şi de pregătire antiinfracţională a populaţiei, executarea de mandate de aducere emise de organele judiciare şi avizarea şi controlarea înfiinţării societăţilor de pază, supraveghere şi pază de corp.

O altă modificare vizează organizarea în Bucureşti şi Ilfov a unei singure unităţi care să asigure executarea acţiunilor prevăzute de lege.

Noi prevederi stipulate în proiectul de lege stabilesc că jandarmii pot conduce la sediul unităţilor de Jandarmerie sau Poliţie „persoanele care prin acţiunile lor periclitează integritatea corporală, sănătatea sau viaţa persoanelor, ordinea publică ori alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale a căror identitate nu a putut fi stabilită”.

„În cazul nerespectării dispoziţiilor date de jandarm, acesta este îndreptăţit să folosească forţa”, se precizează în proiect. În cazul opririi vehiculelor, jandarmii verifică strict aspecte referitoare la confirmarea sau infirmarea suspiciunii rezonabile cu privire la săvârşirea unei fapte antisociale”, se mai arată în propunerea legislativă.

„Personalul Jandarmeriei Române are dreptul de a face percheziţii corporale sau ale vehiculelor, de a-l prinde pe făptuitor şi de a-l prezenta de îndată organelor de urmărire penală”, consideră inițiatorii.

Senatul este prima cameră sesizată în cazul propunerii legislative, votul final urmând a fi dat de Camera Deputaților.

Sursă info și foto.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.